Rusija označila bivšu predsedničku kandidatkinju i zagovornike ljudskih prava kao „strane agente“

Rusija označila bivšu predsedničku kandidatkinju i zagovornike ljudskih prava kao „strane agente“

Ruske vlasti su u petak proglasile bivšu predsedničku kandidatkinju, istaknutog zagovornika ljudskih prava i nekoliko drugih osoba kao „strane agente“, što predstavlja poslednji korak u nemilosrdnom suzbijanju neslaganja u zemlji koje je dostiglo nove visine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Oznaka „stranog agenta“ uvedena je u Rusiji 2012. godine, nakon velikih antivladinih protesta, za koje su vlasti tvrdile da su podstaknute stranim uticajem. Od tada se koristi za ciljanje nevladinih organizacija, medijskih kuća i pojedinačnih kritičara Kremlja, donoseći dodatnu kontrolu vlade i diskreditujući one koji su označeni.

Među onima koji su označeni u petak je bila i Jekaterina Duncova, bivša regionalna poslanica koja je pokušala da se kandiduje protiv predsednika Vladimira Putina na izborima 2024. godine, ali joj je kandidatura na kraju bila zabranjena.

Osim nje, među imenovanim osobama su i zagovornica prava zatvorenika Marija Litvinovič, aktivna članica pokreta Put do kuće koji se zalaže za povratak ruskih vojnika iz Ukrajine, kao i dve novinske kuće koje su kritično izveštavale o vladinim potezima.

Ova kampanja represije Kremlja dostigla je nove visine nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, inkriminišući svaku kritiku rata, kako istaknute opozicione ličnosti koje su osuđene na zatvorske kazne, tako i sve one koji su se usprotivili ratu. Duncova i Litvinovič su se isticali u svojim antiratnim stavovima, dok su Andrejeva i Pokret Put kući organizovali više protesta u Moskvi zahtevajući oslobađanje rezervista pozvanih u „delimičnu mobilizaciju“ 2022. godine.