EU uvodi nove sankcije zbog iranskih dronova u Rusiji i na Bliskom Istoku

EU uvodi nove sankcije zbog iranskih dronova u Rusiji i na Bliskom Istoku

Evropska unija je proširila spisak pojedinaca i subjekata koji podležu restriktivnim merama zbog transfera iranskih bespilotnih letelica (UAV) Rusiji, čime se podržava agresorski rat protiv Ukrajine. Pored toga, sankcije su uvedene i za prebacivanje iranskih dronova i projektila na Bliski istok i u region Crvenog mora, navodi se na sajtu Evropskog saveta.

„Savet je danas usvojio restriktivne mere protiv šest pojedinaca i tri entiteta zbog njihove uloge u transferu bespilotnih letelica Rusiji kao podrška njenom agresorskom ratu protiv Ukrajine, prenosu bespilotnih letelica ili projektila naoružanim grupama i entitetima koji podrivaju mir i bezbednost na Bliskom istoku i u regionu Crvenog mora, ili zbog učešća u iranskom programu bespilotnih letelica,“ stoji u saopštenju.

Na spisku su Centralni štab Khatam al-Anbiia (KCHG), ključni entitet u iranskim oružanim snagama za operativne vojne odluke o dronovima, i jedan od njegovih komandanata; Kavan Electronics Behrad LLC, iranska kompanija za proizvodnju komponenti za dronove, zajedno sa svojim izvršnim direktorom i predsednikom odbora direktora; i Mornarica Islamske revolucionarne garde (IRGCN), uključena u isporuku iranskog oružja grupama poput Huta i Hezbolaha.

Takođe, na listu su dodati ministar odbrane Irana Mohamed-Reza Garaei Aštijani, komandant snaga Kods Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC-KF), i šef iranske avijacione industrije Afšin Khaji Fard.

Ciljane osobe i entiteti biće podvrgnuti zamrzavanju imovine i zabrani putovanja u EU, uz zabranu davanja sredstava ili ekonomskih resursa navedenim licima ili entitetima. EU je takođe zabranila izvoz komponenti za proizvodnju dronova u Iran.

Ovi pravni akti su objavljeni u Službenom listu Evropske unije, a Savet EU je 14. maja 2024. proširio okvir za restriktivne mere zbog iranske vojne podrške Rusiji i na iransku podršku oružanim grupama na Bliskom istoku i u regionu Crvenog mora.