Poljska istražuje mogući ruski sajber napad nakon lažne vesti o mobilizaciji vojske

Poljska istražuje mogući ruski sajber napad nakon lažne vesti o mobilizaciji vojske

Poljska obaveštajna služba istražuje mogućnost da je državna novinska agencija PAP bila meta ruskog sajber napada nakon što je objavila lažnu vest o delimičnoj mobilizaciji vojske, rekli su zvaničnici u petak.

Ministar za digitalizaciju Kšištof Gavkovski izjavio je u Varšavi da „sve ukazuje na činjenicu da smo suočeni sa sajber napadom u režiji ruske strane“.

Premijer Donald Tusk je na Platformi X komentarisao: „Još jedan veoma opasan hakerski napad je dobra ilustracija ruske strategije destabilizacije uoči evropskih izbora.“

U lažnom izveštaju koji je podeljen a zatim povučen, tvrdilo se da je Tusk naredio delimičnu mobilizaciju od 1. jula, navodi Hina. Izveštaj je sugerisao da će u Ukrajini biti raspoređeno 200.000 bivših vojnika i civila.

Poljska je jedan od ključnih vojnih dobavljača Ukrajine, koja se suočava sa invazijom Rusije. Kao članica Evropske unije i NATO-a, Poljska takođe igra važnu ulogu kao logistički centar za zapadnu pomoć Kijevu, što Rusija smatra neprijateljskim delovanjem.

Portparol poljske vlade Jan Grabiec brzo je demantovao ovu vest, dok je PAP izjavio da agencija nije izvor teksta. „Prijava nije potekla od agencije, niti su je pisali ili poslali novinari PAP-a. Prijave su obrisane“, saopštila je agencija.