Moskva: Rusija i Ukrajina izvršile prvu razmenu zatvorenika u poslednjih nekoliko meseci

Moskva: Rusija i Ukrajina izvršile prvu razmenu zatvorenika u poslednjih nekoliko meseci

Ukupno 75 ruskih zarobljenika koji su bili u „smrtnoj opasnosti“ u ukrajinskom zarobljeništvu su vraćeni u Rusiju u okviru poslednje razmene zarobljenika između Moskve i Kijeva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije u petak putem Telegrama. Istovremeno je isti broj Ukrajinaca predat vlastima u Kijevu.

Razmena je realizovana uz posredovanje Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su pružili i humanitarnu pomoć u tom procesu, kako je navedeno u zvaničnom saopštenju. Oslobađanim zarobljenicima pruža se trenutno medicinska i fizička pomoć, a planirano je da budu prebačeni u Moskvu radi daljeg lečenja i rehabilitacije, prema informacijama ruskih vlasti.

Ministarstvo odbrane je takođe objavilo snimak dočeka povratnika u njihovim domovima, prikazujući vojnike kako se prevoze u nekoliko autobusa. Bivšim ratnim zarobljenicima su dodeljeni mobilni telefoni kako bi mogli da kontaktiraju svoje porodice i najbliže.

Pored toga, muškarcima je podeljena hrana, voda i osnovne potrepštine, kao što su odeća i obuća, što se vidi na snimku. Ovo je prva razmena između Rusije i Ukrajine nakon nekoliko meseci. Prethodna razmena zarobljenika između ove dve zemlje obavljena je 8. februara, kada je po 100 vojnika sa svake strane oslobođeno. Dve nedelje pre toga, ukrajinske snage su oborile transportni avion sa 65 ukrajinskih zarobljenika u Belgorodskoj oblasti, tvrdeći da su ciljali avion koji je prevozio ruske rakete. U tom incidentu su stradali svi ukrajinski zarobljenici, kao i posada aviona i ruski vojnici koji su pratili ratne zarobljenike.

Takođe, dve strane su razmenile posmrtne ostatke poginulih vojnika 12. aprila, pri čemu je Ukrajina preuzela 99 tela, dok je Rusija preuzela 23 tela.

U maju je glavna i odgovorna urednica RT, Margarita Simonjan, izjavila da Kijev nema interes da vrati svoje vojnike iz ruskih zatvora. Moskva je ponudila razmenu 500 zatvorenika za isti broj Rusa, ali ukrajinske vlasti nisu prihvatile ovaj predlog. Simonjan je takođe objavila spisak Ukrajinaca za koje tvrdi da ih je „napustio“ Vladimir Zelenski.

Ranije je ruska komesarka za ljudska prava, Tatjana Moskalkova, takođe izjavila da Kijev traži povratak „medijskih ličnosti“, dok pokazuje malo interesovanja za obične vojnike.