Izraelska vojska potvrdila da su njene snage u centru Rafe i da šire ofanzivu

Izraelska vojska potvrdila da su njene snage u centru Rafe i da šire ofanzivu

Izraelska vojska je danas potvrdila da njene snage dejstvuju u centralnim delovima Rafe i da šire ofanzivu u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

Izrael je pokrenuo kopneni npad na Rafu 6. maja i podstakao raseljavanje oko milion ljudi odatle, zbog čega su otežane humanitarne operacije UN u tom području.

Predsednik SAD Džozef Bajden je međutim rekao da Izrael nije prešao crvene linije i da nije pokrenuta puna invazija protiv koje je upozoravao.

Današnje izraelsko vojno saopštenje nagoveštava da vojne snage dejstvuju u većem delu grada.

U prvim nedeljama izraelski napad je bio usredsređen na istočne kvartove Rafe i područja blizu granice s Egiptom.

Izraelski vojnici su preuzeli kontrolu nad graničnim prelazom Rafa u Egipat prvog dana ofanzive.

Od tada su preuzeli kontrolu i nad Koridorom Filadelfija, putem duž granice Gaze i Egipta, na palestinskoj strani.

Početkom ove nedelje izraelski vojnici su takođe ušli u zapadni kvart Rafe Tel al-Sultan, a očevici su rekli da su tamo vođene žestoke borbe sa hamasovcima.

U današnjem saopštenju piše da su vojnici u centralnoj Rafi pronašli lansere za rakete i tunele, te uništile skladište oružja.

Nije precizirano gde u centralnoj Rafi se izvode operacije, ali u ranijim saopštenjima i izjavama očevidaca se pominju racije u izbegličkom logoru Šabura i drugim mestima kraj centra grada.

Izrael tvrdi da je ofanziva u Rafi ključna za iskorenjivanje boraca Hamasa u izraelskoj vojnoj kampanji čiji je cilj uništenje te organizacije započetoj posle napada palestinskih ekstremista 7.oktobra na jug Izraela.

Palestinci koji su pobegli iz Rafe sklonili su se kraj južnog i centralnog dela Gaze, i većina ih živi u šatorima.

Portparolka Norveškog saveta za izbeglice humanitarne grupe koja deluje u tom području Šaina Lou je rekla da se većina sklonila zapadno od grada kraj obale u području koje je bilo meta smrtonosnih izraelskih udara i granatiranja prošle nedelje.