Nova metoda unapređuje otkrivanje raka tako što broji sitne čestice koje cirkulišu krvlju

Nova metoda unapređuje otkrivanje raka tako što broji sitne čestice koje cirkulišu krvlju

Istraživač sa Univerziteta u Hjustonu izvještava o novom metodu za otkrivanje raka koji bi mogao učiniti otkrivanje raka jednostavnim kao uzimanje krvnog testa. Sa stopom tačnosti od 98,7%, metoda—koja kombinuje PANORAMA i fluorescentno snimanje—ima potencijal da otkrije rak u najranijoj fazi i poboljša efikasnost lečenja.

Izuzetno precizan metod omogućava istraživačima da zavire u membranske vreće nanometarske veličine, nazvane ekstracelularne vezikule ili EV, koje mogu nositi različite vrste tereta, poput proteina, nukleinskih kiselina i metabolita, u krvotoku.

Kada su Vei-Chuan Shih, profesor elektrotehnike i računarstva na fakultetu Cullen, i njegov tim ispitali broj i teret malih električnih vozila unutar pacijenata sa rakom i onih bez. Rad je objavljen u časopisu Medicina komunikacija.

„Uočili smo razlike u malom broju EV-a i teretu u uzorcima uzetim od zdravih ljudi u odnosu na ljude sa rakom i mogli smo da razlikujemo ove dve populacije na osnovu naše analize malih EV-a“, izveštava Shih. „Nalazi su proizašli iz kombinovanja dve metode snimanja – naše prethodno razvijene metode PANORAMA i snimanja fluorescencije koju emituju mali EV – da bi se vizuelizovali i prebrojali mala EV, odredila njihova veličina i analizirao njihov teret.

Ših je 2020. godine predstavio tehnologiju optičkog snimanja PANAROMA, koja koristi staklenu stranu prekrivenu zlatnim nano diskovima koji omogućava korisnicima da prate promene u prenosu svetlosti i određuju karakteristike nanočestica prečnika od čak 25 nanometara. PANORAMA je dobila ime po Plasmonic Nano-aperture Label-free Imaging (Imaging-free Plasmonic Nano-aperture lAbel-free iMAging), što označava ključne karakteristike tehnologije.

Za ovo istraživanje, podržano od strane Nacionalnog instituta za zdravlje, radilo se o prebrojavanju broja malih električnih vozila za otkrivanje raka.

„Koristeći graničnu vrednost od 70 normalizovanih malih EV broja, svi uzorci raka od 205 pacijenata bili su iznad ovog praga osim jednog uzorka, a za zdrave uzorke, od 106 zdravih pojedinaca, svi osim tri su bili iznad ove granice, dajući osetljivost na otkrivanje raka od 99,5% i specifičnost od 97,3%“, rekao je Shih.

Da bi dalje testirao učinak praga detekcije od 70 normalizovanih malih EV broja u plazmi, tim je analizirao dva nezavisna skupa uzoraka iz stadijuma I-IV ili rekurentnog lejomiosarkoma/ gastrointestinalnih stromalnih tumora i ranog i kasnog stadijuma holangiokarcinoma koji su bili anonimni. obeležen i pomešan sa zdravim uzorcima i postigao 100% tačnost.

„Uz dalju optimizaciju, naš pristup može biti koristan alat za skrining otkrivanja raka posebno i pružiti uvid u biologiju raka i malih električnih vozila“, rekao je Shih.