Nova istraživačka platforma procenjuje mutacije raka mozga tokom operacije

Nova istraživačka platforma procenjuje mutacije raka mozga tokom operacije

Rak mozga je teško lečiti kada počne da raste, a preovlađujući tip, poznat kao gliom, ima lošu petogodišnju stopu preživljavanja. U novoj studiji objavljenoj u časopisu PNAS, istraživači sa klinike Maio izveštavaju o novoj hirurškoj platformi koja se koristi tokom operacije i koja daje informacije za donošenje kritičnih odluka o lečenju tumora u roku od nekoliko minuta. Vreme je od najveće važnosti kada se radi o agresivnim malignim tumorima.

Platforma koristi masenu spektrometriju da identifikuje ključnu mutaciju gena u raku mozga, poznatu kao mutacije izocitrat dehidrogenaze (IDH), u realnom vremenu. Masena spektrometrija je osetljiva tehnika koja se koristi za analizu supstanci u uzorcima tkiva, uključujući i one izmenjene kod raka.

Studija je uključivala više od 240 malih biopsija tkiva pacijenata koji su bili podvrgnuti operaciji mozga u snu i budnom stanju zbog sumnje na gliom na klinici Maio između 2021. i 2023. godine, i dodatnih 137 biopsija od međunarodnog saradnika. Neurohirurzi su sakupili uzorke biopsije iz jezgra tumora da bi identifikovali mutacije, kao i iz oblasti oko njega, kako bi procenili da li se tumor proširio.

Svaki uzorak tkiva stavljen je na stakalce, korak dalje od pacijenata tokom operacije koja je u toku. Uzorci su analizirani pomoću masenog spektrometra, što je omogućilo istraživačima da brzo procene – u roku od dva minuta – da li je prisutna IDH mutacija.

Istraživači kažu da, pored omogućavanja dijagnoze u realnom vremenu, platforma omogućava hirurzima da odrede prognozu pacijenta i izvrše resekciju tumora kako bi poboljšali ishode pacijenata. U budućnosti, nova platforma će pomoći hirurzima da iskoriste priliku u operacionoj sali da prilagode tretman molekularnim karakteristikama tumora, personalizovaniji pristup medicini.

Istraživači se nadaju da se nove terapije razvijene za ciljanje IDH mutacija mogu isporučiti u operacionoj sali u vreme operacije.

„Mogućnost da se identifikuje ova mutacija tokom operacije na mozgu znači da možemo lečiti pacijente lokalno pre nego što napuste operacionu salu“, kaže stariji autor studije, Alfredo Kinones-Hinojosa, MD, dekan istraživanja i predsedavajući Odeljenja za neurohirurgiju u Mejou. Klinika na Floridi.

„Zbog toga ćemo moći da unesemo borbu protiv raka u operacionu salu, pre nego što počnu hemoterapiju i zračenje, i pre nego što bolest uznapreduje i zahvati dalje. Dr Kinjones-Hinohosa je takođe direktor Laboratorije za istraživanje matičnih ćelija tumora mozga.

U studiji, istraživači su uspeli da dijagnostikuju mutacije IDH gena sa 100% tačnošću. Oni sprovode više istraživanja kako bi pronašli druge potpise u tumorima kod kojih je mutacija odsutna. Pored toga, planiraju da prošire svoja otkrića kako bi uključili i druge vrste raka mozga.