Novo istraživanje otkriva kritičnu ulogu AFF3 proteina u razvojnim poremećajima

Novo istraživanje otkriva kritičnu ulogu AFF3 proteina u razvojnim poremećajima

Novo istraživanje Univerziteta u Lozani otkriva da i višak i nedostatak jednog proteina mogu dovesti do ozbiljnih intelektualnih nedostataka. Ovo otkriće nudi kritične uvide za ranu dijagnozu retkog razvojnog poremećaja.

Tim naučnika predvođen Aleksandrom Rejmondom, stručnjakom za ljudsku genetiku u Centru za integrativnu genomiku (CIG) i profesorom na Biološkom i medicinskom fakultetu (FBM) Univerziteta u Lozani (UNIL), predstavlja veliki korak napred u otkrivanje retke genetske bolesti.

Po prvi put, autori pokazuju da i akumulacija i nedostatak takozvanog AFF3 proteina šteti razvoju. Istraživanje, objavljeno u Genome Medicine, prati otkriće grupe KINSSHIP sindroma iz 2021. godine, uzrokovanog mutacijama u genu AFF3 i koji rezultira intelektualnim invaliditetom, povećanim rizikom od epilepsije, malformacija bubrega i deformacije kostiju kod obolele dece.

KINSSHIP sindrom pogađa oko 30 osoba širom sveta. Kao rezultat toga, postoji malo dokumentovanih slučajeva i razumevanje bolesti ostaje ograničeno, što čini ranu i tačnu dijagnozu izazovnom.

„U našoj prethodnoj studiji pokazali smo da je ova patologija rezultat abnormalne akumulacije AFF3 proteina. U međuvremenu, dostupni genetski podaci pojedinaca opšte populacije sugerišu da nedostatak ovog istog proteina može biti na sličan način štetan“, objašnjava dr Sisi Basani. , postdoktorski istraživač u timu profesora Reimonda i glavni autor tekuće studije.

Genetičari su formulisali svoju hipotezu koristeći gnomAD, bazu podataka koja sadrži sekvence genoma nekoliko stotina hiljada nepovezanih pojedinaca. Kopajući dostupne podatke za varijante AFF3, naučnici su otkrili da su mutacije gubitka funkcije u ovom genu retke, što ukazuje na njihovu verovatno štetnu prirodu.

To implicira da ovaj gen igra kritičnu ulogu i da njegov gubitak verovatno ima štetne posledice po organizam. Da bi testirali svoju hipotezu, autori su tražili pojedince sa samo jednom kopijom gena, umesto dve koje su normalno prisutne u ljudskom genomu.

U saradnji sa istraživačima iz devet različitih zemalja širom Evrope i Severne Amerike, identifikovali su 21 pacijenta sa takvom anomalijom. Svi su pokazali slične, ali manje teške simptome od onih kod pacijenata sa KINSSHIP sindromom.

Da bi pokazali da su i nedovoljne i prevelike količine AFF3 štetne, istraživači su koristili nekoliko različitih eksperimentalnih sistema: ćelije pacijenata, miševa i zebrica. Veštačko smanjenje ili povećanje količine proteina u jajima zebrice otkrilo je velike razvojne nedostatke u nastalim ribljim embrionima.

„Ovi rezultati potvrđuju da je precizna količina AFF3 ključna za pravilan razvoj embriona i da mutacije koje utiču na njegovu funkciju i/ili doziranje izazivaju ozbiljne malformacije“, zaključuje prof. Reimond.

Nalazi autora su važan napredak za dijagnozu ovog retkog poremećaja, jer testiranje na AAF3 mutacije tokom fetalnog razvoja može poboljšati rano otkrivanje ovih genskih defekata.