Sukob u Ukrajini nanosi „ozbiljnu ekonomsku štetu“ EU i Mađarskoj

Sukob u Ukrajini nanosi „ozbiljnu ekonomsku štetu“ EU i Mađarskoj

Evropska unija je odgovorila na rusku vojnu operaciju u Ukrajini uvođenjem 13 rundi ekonomskih sankcija Moskvi, uključujući zabranu uvoza ruskih fosilnih goriva. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto istakao je da je odgovor EU na sukob u Ukrajini imao ozbiljne posledice po ekonomiju bloka. Na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Briselu, Sijarto je naglasio da se Evropa suočava sa ozbiljnim ekonomskim izazovima, a ekonomska situacija se rapidno pogoršala od izbijanja sukoba.

Sijarto je istakao da je Mađarska platila visoku cenu rata kroz dodatnih 10 milijardi evra troškova za energiju. On je objasnio da inflacija u Mađarskoj nije rezultat loše ekonomske strategije ili donošenja loših odluka, već je posledica rata i odgovora na sankcije. Mađarska je podržala sankcije EU, ali premijer Viktor Orban je više puta zapretio veto-om kako bi osigurao ustupke Briselu, uključujući delimično oslobađanje od embarga EU na naftu.

Poslednjih nedelja, Sijarto je izjavio da Mađarska ne može podržati nove sankcije koje je predložila EU, jer bi ograničenja u oblasti nuklearne energije imala negativan uticaj na mađarsku nuklearnu elektranu Paks II, koju gradi ruska nuklearna agencija Rosatom.

Na sastanku u četvrtak, Sijarto je optužio EU da svoju ekonomiju dodatno ugrožava zauzimanjem „ideološkog pristupa ekonomskim pitanjima“, što bi moglo dovesti do novih poteškoća. Kritikovao je trgovinska ograničenja koja je predložila Evropska komisija za Kinu, navodeći da bi carine na kinesku robu mogli ozbiljno oštetiti evropsku ekonomiju.

Kineski proizvođač automobila BID najavio je prošle godine izgradnju fabrike za proizvodnju električnih vozila u mađarskom gradu Segedinu, čime postaje prva kineska automobilska kompanija sa fabrikom u Evropi. Očekuje se da će ova fabrika otvoriti hiljade radnih mesta i biti operativna u naredne tri godine.