Mađarski političari apeluju na birače u prvoj javnoj TV debati u skoro 20 godina

Mađarski političari apeluju na birače u prvoj javnoj TV debati u skoro 20 godina

U četvrtak je u glavnom gradu Mađarske održana debata između skoro desetak političara koji se predstavljaju mađarskim biračima uoči izbora za Evropski parlament. Događaj je pratila demonstracija ispred zgrade javnog emitera, koji je bio domaćin događaja.

Debata, koja je uključivala nosioce 11 stranačkih lista za izbore 9. juna, prva je koju prenose mađarski javni mediji od 2006. godine, kada se premijer Viktor Orban poslednji put pojavio na debati. Orban, kojeg kritičari optužuju za urušavanje medija i kršenje demokratskih normi, izgubio je izbore 2006. godine, ali je na vlasti od pobede na izborima 2010. godine.

Pripreme za ovu debatu bile su kontroverzne. Orbanovi protivnici tvrde da je javni emiter pod kontrolom njegove vladajuće partije Fides, a neki učesnici su kritikovali odluku da svi nosioci partijskih lista učestvuju, kao i ograničene teme diskusije.

Jedan od najglasnijih kritičara bio je Peter Magiar, novi političar čiji je uspon stvorio najveću opozicionu snagu u zemlji. Pre debate, Magiar je ispred zgrade emitera rekao okupljenim pristalicama da je javni emiter „lagao ujutro, podne i uveče 14 godina“ i kritikovao ga što ga nikada nije pozvao na javnu televiziju.

Javni emiter je unapred najavio da će teme debate biti ograničene na odbranu i bezbednost EU, migracije i azil, poljoprivredu i/ili demokratiju i vladavinu prava. Ove teme su bile sporne među kandidatima.

Demonstrant Peter Ember izrazio je nezadovoljstvo načinom na koji je debata organizovana, smatrajući da bi kandidati trebali imati više slobode u izražavanju svojih stavova kako bi bolje informisali birače.

Ankete pokazuju da nova mađarska stranka Poštovanje i sloboda može osvojiti oko 25% glasova na predstojećim izborima za Evropski parlament, dok je Orbanov Fides na putu da dobije najviše glasova. Javni emiter je pristao da bude domaćin debate nakon što je Magiar zapretio masovnim demonstracijama ako se ne održi debata uživo.