Pistorijus najavio novi paket naoružanja Nemačke za Ukrajinu vredan 500 miliona evra

Pistorijus najavio novi paket naoružanja Nemačke za Ukrajinu vredan 500 miliona evra

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je isporuku Ukrajini novog paketa vojne opreme u vrednosti od 500 miliona evra, koji će uključivati krstareće rakete za PVO sisteme IRIS-T SLM i IRIS-T SLS, dronove, IFV i snajperske puške.

Pistorijus je to rekao na zajedničkom brifingu sa svojim ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovom u Odesi.

Šef nemačkog ministarstva odbrane izrazio je poštovanje prema Oružanim snagama Ukrajine i njihovoj rešenosti da se bore protiv ruske agresije.

„Spremni smo da pružimo dalju pomoć Ukrajini. Konkretno, reč je o nabavci vojnog materijala u vrednosti od pola milijarde evra, koji će uskoro biti isporučen. Takođe smo spremni da nastavimo isporuku krstarećih raketa za IRIS-T. SLM i IRIS-T SLS, kao i dronovi koji igraju veliku ulogu u Crnom moru“, rekao je Pistorijus.

Pored toga, nemački ministar odbrane najavio je nameru da obezbedi rezervne delove za tenkove LEOPARD, 18 haubica na točkovima i municiju za malokalibarsko oružje.

Pistorijus je takođe napomenuo da će Nemačka donirati Ukrajini dodatne tenkove LEOPARD-1 i LEOPARD-2 tokom ove godine i pomoći u njihovom održavanju i popravci. Ukrajina će dobiti dodatne IFV i protivvazdušne samohodne artiljerijske sisteme.

Tokom Pistorijusove posete snajperskom poligonu, ukrajinski vojnici su mu rekli o potrebi za dodatnim snajperskim puškama.

„Spremni smo da isporučimo nekoliko stotina snajperskih pušaka u narednim danima. Osim toga, već razmišljamo o dodeli dodatnih stotinu takvih pušaka“, obavestio je Pistorijus.

Na kraju, on je uverio da je Nemačka odlučna da pruži vojnu pomoć u godinama koje dolaze.

Kako je saopšteno, nemački budžet predviđa 7,1 milijardu evra za vojnu pomoć Ukrajini 2024. godine, ali je Boris Pistorijus nedavno zatražio dodatnih 3,8 milijardi evra. Odluka bi trebalo da bude doneta u junu.