Makron je tražio od Kanade da ublaži sankcije Rusiji

Makron je tražio od Kanade da ublaži sankcije Rusiji

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je od kanadskog premijera Džastina Trudoa da Erbasu i drugim avio kompanijama oslobodi sankcije na ruski titanijum, preneo je Rojters u četvrtak, pozivajući se na izvore.

Kanada je prekinula redove sa saveznicima i zabranila isporuke ruskog proizvodnog giganta VSMPO-AVISMA – najvećeg svetskog proizvođača prerađenog titanijuma – u paketu sankcija protiv Moskve koji je predstavljen u februaru.

Titanijum je važan za vazduhoplovnu industriju i cenjen je zbog svoje snage u odnosu na težinu. Koristi se uglavnom u avionskim motorima i stajnom trapu velikih aviona.

Ljudi upoznati sa ovim pitanjem rekli su Rojtersu da je Makronov zahtev upućen tokom telefonskog razgovora u martu. „Izvor blizak francuskom lideru” je navodno rekao da je uložen „značajan napor” da se ubedi Trudo da odobri izuzeće za evropske kompanije.

„Mnoge poruke su prosleđene na svim nivoima“, dodao je izvor, misleći na širok diplomatski i industrijski pritisak.

Najmanje još jedna evropska vlada takođe je dala podršku lobiranju, prema drugom izvoru.

Otava je u početku stajala pri svom stavu, ali je kasnije odobrila francuskom Erbasu i nekoliko drugih vazduhoplovnih kompanija odustajanje od svojih sankcija.

„Mislim da bismo ga bili prilično čvrsti da ga francuska vlada nije stalno podizala na tom nivou“, rekao je kanadski izvor Rojtersu, opisujući odluku Otave.

Kanada nije rekla kada će izuzeće isteći, ali prema izvorima Rojtersa, industriji je dato tri godine.

EU je opsežno sankcionisala Moskvu nakon eskalacije ukrajinskog sukoba u februaru 2022, ali je odustala od stavljanja VSMPO-AVISMA na crnu listu.

U decembru 2022, Erbas je objavio da se „odvaja“ od ruskog titanijuma. Rivalski avio-gigant Boeing takođe je tvrdio da je prestao da kupuje strateški metal iz Rusije 2022.

Odvikavanje industrije od ruskog titanijuma i drugih kritičnih minerala pokazalo se teškim, piše Rojters.

„Problem je u tome što je nova fabrika titanijuma… potrebna je godinama da se izgradi i može potrajati godinu ili dve da se dobije sertifikat“, rekao je Kevin Majkls, generalni direktor kompanije AeroDinamic Advisori, a prenosi Rojters.