Opozicija u Nišu popisala Deklaraciju o saradnji kako bi sprečili izborne manipulacije

Opozicija u Nišu popisala Deklaraciju o saradnji kako bi sprečili izborne manipulacije

Predstavnici opozicije u Nišu potpisali su Deklaraciju o saradnji u biračkim odborima koji ima za cilj zajedničko zalaganje kako bi sprečili izborne manipulacije.

Redovni lokalni izbori održaće se u nedelju u 67 opština i gradova kao i 23 gradske opštine. Izuzetak su izbori u Beogradu koji se održavaju pošto vlast nije želela, kako je rekla, da formira tanku većinu. Da bi ovi izbori bili održani istoga dana, izmenjen je Zakon o lokalnim izborima.

Među ovim gradovima nalazi se i Niš.

Dušan Anđelković iz Kreni-promeni navodi da je upravo ova lista bili inicijator protokola.

Ovo je zvanični segment koji ozvaničava i daje nadu Nišlijama da će u izbornom danu imati punu kontrolu na svim biračkim mestima. Ono što je važno jeste da ćemo zaštititi svaki glas, da ćemo svi zajedno složno doneti planove i odluke na koji način ćemo delovati u različitim okolnostima i  situacijama“, navodi Anđelković. 

Prema njegovim rečima, Kreni-promeni se neće libiti da koristi sva pravna sredstva kako bi zaštitili glasove Nišlija.

„Sa druge strane, nećemo se libiti ni da budemo inicijatori i da preuzmemo odgovornost za eventualne građanske neposlušnosti. Opet, sve zavisi od regularnosti izbornog procesa„, ističe.

Marko Miletić iz Ujedinjeni – Nada za Niš navodi da će na izborima biti pokušaja da se manipuliše.

„Potpisali smo Deklaraciju o saradnji da ćemo da se sastavimo vezano za zajedničke uslove,  da se potrudimo da izbori prođu što regularnije“, zaključuje.

Kako javlja reporter N1, na svakom koraku nalaze se bilbordi sa likom Aleksandra Vučića pa se tako stiče utisak kao da je on kandidovan za lokalne izbore u Nišu. Bilboridi opozicije nalaze se na periferijama grada.