Iran otvara period registracije za predsedničke izbore nakon helikopterske nesreće

Iran otvara period registracije za predsedničke izbore nakon helikopterske nesreće

Iran je otvorio petodnevni period registracije za potencijalne kandidate na predstojećim predsedničkim izborima 28. juna. Ovi izbori dolaze u vreme kada se zemlja suočava sa posledicama nedavne helikopterske nesreće i rastućim napetostima sa Sjedinjenim Američkim Državama, dok su protesti unutar zemlje takođe prisutni. Iako vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ima poslednju reč po pitanju državnih odluka, predsednici su u prošlosti imali različite pristupe u odnosima sa Zapadom.

Kandidati u petodnevnom periodu moraju biti u dobi između 40 i 75 godina i imati najmanje magistarske studije. Konačnu odluku o kandidaturi donosi 12-člani savet staratelja Irana, koji je nadgledan od strane Hamneija. Važno je napomenuti da ovaj savet do sada nikada nije prihvatio ženskog kandidata ili nekoga ko zagovara radikalne promene u upravljanju zemljom.

Nedavno preminuli predsednik Ebrahim Raisi pobedio je na prošlogodišnjim predsedničkim izborima nakon što su ostali potencijalni kandidati bili diskvalifikovani. Ovaj izbor je bio obeležen niskom izlaznošću, što je možda odraz nezadovoljstva birača. Kao potencijalni kandidati za predstojeće izbore pominju se Mohamed Mokhber, Mohamed Ahmadinedžad i Mohamed Hatami, ali je pitanje da li će njihove kandidature biti prihvaćene.

Rok za registraciju kandidata ističe u utorak, a očekuje se da će Savet staratelja objaviti listu kandidata u roku od 10 dana. Nakon toga sledi dvonedeljna kampanja pre samih izbora krajem juna. Novi predsednik će preuzeti dužnost u periodu kada Iran obogaćuje uranijum na nivoima koji izazivaju zabrinutost međunarodne zajednice. Takođe, Iran je aktivan u podršci proksim snagama na Bliskom istoku, poput Huta u Jemenu i Hezbolahu u Libanu.

Ekonomija Irana se suočava sa ozbiljnim izazovima zbog pada vrednosti nacionalne valute. Protesti su sve češći, a nedavni su bili motivisani smrću Mahse Aminije nakon hapšenja zbog navodnog nepoštovanja zakona o obaveznom nošenju marame. Panel UN je optužio iransku vladu za nasilje koje je dovelo do Aminijeve smrti.

Ebrahim Raisi je tek drugi iranski predsednik koji je preminuo tokom mandata. U prošlosti, 1981. godine, predsednik Mohamed Ali Rajai je ubijen u eksploziji bombe.