Studija pokazuje da AI trener snižava krvni pritisak i povećava angažovanje pacijenata sa hipertenzijom

Studija pokazuje da AI trener snižava krvni pritisak i povećava angažovanje pacijenata sa hipertenzijom

Nova studija u JMIR Cardio-u pokazuje da potpuno digitalni program obuke o životnom stilu zasnovan na veštačkoj inteligenciji (AI) može efikasno smanjiti krvni pritisak (BP) kod odraslih sa hipertenzijom. Ovaj program zasnovan na veštačkoj inteligenciji koristi podatke sa nosivih uređaja za praćenje aktivnosti i monitora krvnog pritiska, kao i upitnika za mobilne aplikacije za prilagođavanje smernica za životni stil.

Istraživački tim, na čelu sa Jaredom Leitnerom sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu, koristio je ovu inovativnu intervenciju da pomogne u upravljanju hipertenzijom i poboljša angažman pacijenata, nudeći obećavajuću alternativu tradicionalnim modelima treniranja.

Istraživači su koristili jednostruko nerandomizovano ispitivanje da bi procenili efekte personalizovanih smernica za životni stil programa, koje je dostavljeno 141 učesniku putem SMS tekstualnih poruka i mobilne aplikacije.

Tokom 24 nedelje, učesnici sa hipertenzijom 2. faze pokazali su značajno smanjenje i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska. U 12 nedelja, sistolni krvni pritisak se smanjio u proseku za 9,6 mm Hg, a dijastolni za 5,7 mm Hg. Ova smanjenja su bila još izraženija u 24. nedelji, pri čemu je sistolni krvni pritisak pao za 14,2 mm Hg i dijastolni za 8,1 mm Hg.

Ovaj program preciznog treniranja doveo je do povećanja broja učesnika koji su postigli kontrolu krvnog pritiska i smanjenja broja učesnika sa hipertenzijom 2. faze. Studija je takođe istakla visok angažman učesnika i minimalnu potrebu za ručnim kontaktom sa kliničarima. Ovo ukazuje da pristup vođen veštačkom inteligencijom ne samo da poboljšava kontrolu krvnog pritiska, već i značajno smanjuje opterećenje za pružaoce zdravstvenih usluga.

„Utvrđivanjem najboljih načina života koji doprinose hipertenziji pacijenata i pružanjem preciznih smernica, obuka o životnom stilu zasnovana na veštačkoj inteligenciji bila je u stanju da održi visok angažman pacijenata, što je dovelo do poboljšanih ishoda pacijenata. Ova studija pokazuje kako autonomni pristup hipertenziji zasnovan na veštačkoj inteligenciji- obuka vezana za životni stil može povećati skalabilnost i dostupnost efikasnom upravljanju krvnim pritiskom“, primetio je dr Lajtner.

Ovo istraživanje naglašava potencijal digitalnih zdravstvenih inovacija da transformišu upravljanje hipertenzijom, pružajući skalabilne, isplative i personalizovane opcije nege za pacijente.