Nova studija osporava Levinovu teoriju motivacionih sukoba

Nova studija osporava Levinovu teoriju motivacionih sukoba

Nedavna serija eksperimenata sprovedena od strane dr. studentice Maje Enisman i dr Tali Klajman sa odseka za psihologiju na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, dovodi u pitanje dugogodišnju teoriju motivacionih sukoba koju je predstavio Kurt Levin. Levinova teorija, koja datira iz 1931. godine, tvrdi da su konflikti izbegavanje-izbegavanje, gde se bira između dva nepoželjna ishoda, teži za rešavanje od konflikata pristup-pristup, koji uključuju izbor između dve poželjne opcije.

Prema rezultatima objavljenim u časopisu Emotion, studija Enisman i Klajman pokazuje da težina rešavanja ovih sukoba zavisi od emocionalnog konteksta u kojem se javljaju, a ne samo od vrste sukoba. Istraživači su otkrili da su konflikti izbegavanje-izbegavanje znatno izazovniji u pozitivnim afektivnim kontekstima, dok u negativnim kontekstima nema značajne razlike u teškoći rešavanja između dva tipa konflikata.

Ova otkrića uvode novu perspektivu na postojeće razumevanje sukoba u donošenju odluka, naglašavajući značaj kontekstualnih uticaja. Studija takođe uključuje neutralni afektivni uslov, što prethodna istraživanja nisu uzimala u obzir.

„Ova studija ponovo razmatra osnovnu teoriju u socijalnoj psihologiji i otvara nove puteve za razumevanje sukoba u donošenju odluka pod različitim kontekstualnim uticajima“, izjavila je dr. student Maja Enisman, vodeći istraživač studije.

Istraživači su takođe istakli društveni uticaj ovih sukoba, napominjući kako se dileme izbegavanja često prikazuju kroz idiome poput „između kamena i nakovnja“, što reflektuje duboko ukorenjenu prirodu ovih sukoba u ljudskom iskustvu. Nasuprot tome, konflikti pristup-pristup su ređe izraženi na sličan način, što je u skladu sa Levinovim originalnim nalazima.