Nova studija istražuje povezanost između upotrebe društvenih medija i depresije kod mladih odraslih

Nova studija istražuje povezanost između upotrebe društvenih medija i depresije kod mladih odraslih

Tokom poslednjih nekoliko decenija, prevalencija depresije kod adolescenata i mladih odraslih značajno je porasla, paralelno sa porastom upotrebe tehnologije i društvenih medija. Istraživači iz Dečijeg centra Džons Hopkins, predvođeni dr Kerol Vidal, istraživali su ovu povezanost kroz studiju objavljenu u Međunarodnom časopisu za mentalno zdravlje i zavisnost.

Studija je obuhvatila 376 mladih odraslih osoba u Kanadi, od kojih je 82,4% bilo žena. Učesnici su tokom 2021. i 2022. godine popunjavali upitnike koji su merili simptome depresije, upotrebu društvenih medija, izloženost zelenim površinama, fizičku aktivnost i upotrebu kanabisa.

Nalazi su pokazali da postoji značajna povezanost između visoke upotrebe društvenih medija i simptoma depresije. Istraživači su otkrili da su osobe koje više koriste društvene medije sklonije depresiji, ali da upotreba društvenih medija nije uzrokovala povećanje ili smanjenje simptoma depresije tokom vremena.

„Otkrili smo da ako ste skloni depresiji, takođe ste osoba koja provodi više vremena na društvenim medijima“, objašnjava dr Kerol Vidal, prvi autor studije i dečji i adolescentni psihijatar u Dečjem centru Džons Hopkins.

Studija je takođe pokazala da su viši nivoi upotrebe društvenih medija i simptoma depresije povezani sa manjom izloženosti zelenim površinama. Upotreba kanabisa i veća sklonost ka večernjem životu takođe su povezani sa višim nivoima depresije.

Istraživači ističu da iako upotreba društvenih medija i depresija jesu povezane, nema dokaza da veća upotreba društvenih medija predviđa porast simptoma depresije tokom vremena. Savetuju osobama koje pate od depresije da budu oprezne u vezi sa vremenom provedenim na društvenim mrežama i da usvoje zdravije navike.

„Biti u zatvorenom prostoru, ne vežbati, ostajati do kasno i koristiti kanabis nosi svoje rizike“, kaže Vidal. „Važno je da provajderi edukuju pacijente i da roditelji usađuju zdrave navike svojoj deci – ravnoteža između umerene upotrebe društvenih medija i drugih aktivnosti na otvorenom i vežbanja je ključna u današnjem digitalnom dobu.“

Tim istraživača veruje da postoje mnogi aspekti društvenih medija koje treba dalje istražiti kako bi se bolje razumeli njihovi uticaji na mentalno zdravlje ljudi svih uzrasta, uključujući mlađu decu i adolescente.