Modi groznica zahvatila je drevni hinduistički grad uoči poslednjeg dana izbora

Modi groznica zahvatila je drevni hinduistički grad uoči poslednjeg dana izbora

Varanasi, u državi Uttar Pradesh, privlači pažnju dok se približavaju kraju višenedeljni izbori u Indiji. Narendra Modi, premijer najveće nacije na svetu, teži trećem uzastopnom mandatu u ovom svetom hinduističkom gradu, koji je poznat kao čvrsto uporište vladajuće Bharatiya Janata Partije (BJP).

Na nedavnim izborima u Varanasiju, Modi je ostvario ubedljivu pobedu sa preko 63% osvojenih glasova, dok je njegov glavni rival, Šalini Jadav iz stranke Samajwadi, osvojila samo 18%. Stanovnici ovog grada izražavaju podršku Modi-u, smatrajući ga dobrim i religioznim čovekom, dok se neki dive njegovim dostignućima u poboljšanju uslova života.

Analitičari primećuju paralele između Modija i ruskog predsednika Vladimira Putina, ističući njihovu odlučnost u vođenju spoljne politike. Modi se zalaže za nacionalne interese Indije u spoljnim odnosima i uspešno održava diplomatske odnose sa različitim nacijama, uključujući i intenzivno angažovanje sa Rusijom.

Religija ima veliki značaj u Varanasiju, što će imati uticaj na ishod izbora, s obzirom da većinu biračkog tela čine hindusi više kaste. Modi je pre podnošenja nominacije posetio sveta mesta i obavio duhovne obrede, pokazujući svoju povezanost sa religioznim identitetom.

Tokom svog drugog mandata, Modi je ispunio ključna obećanja data tokom 2019. godine, uključujući ukidanje člana 370 Ustava koji je garantovao posebna prava Kašmiru, usvajanje zakona o državljanstvu radi brže naturalizacije „manjinskih“ zajednica iz susednih zemalja, i izgradnju hrama posvećenog božanstvu Ramu u kontroverznoj oblasti Ajodje.

Indijski nacionalni kongres, najveća opoziciona stranka, izlazi na teren sa kandidatom Ajaia Raijem, u nadi da će osporiti Modijevu prevlast. Rahul Gandi, lider Kongresa, kritikuje Modija zbog rastuće nezaposlenosti u zemlji, najavljujući promene nakon izbora.