Sankcije Rusiji su neefikasne, kaže šef trgovinskog centra u Dubaiju

Sankcije Rusiji su neefikasne, kaže šef trgovinskog centra u Dubaiju

Sankcije Rusiji nemaju uticaja van Zapada i takvi napori da se ometa poslovanje jednostavno ga preusmeravaju negde drugde, rekao je predsednik glavnog trgovačkog centra Dubaija u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Dubai Multi Commodities Center (DMCC) je vodeća zona slobodne trgovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u kojoj se nalazi više od 24.000 preduzeća.

Šef DMCC-a Hamad Buamim rekao je za FT u srijedu da sankcije usporavaju ekonomiju, ali je nikada ne zaustavljaju.

„Trgovina nastavlja da teče, samo teče na drugačiji način“, rekao je Buamim.

Prema izveštaju, Dubai se smatra korisnikom pokušaja SAD i EU da izoluju rusku ekonomiju. Globalni trgovci naftom preselili su se iz Ženeve u UAE nakon što se Švajcarska pridružila kampanji sankcija Moskvi.

Buamim, koji je i predsednik Privredne komore Dubaija, rekao je da je energetika najvažniji sektor za DMCC, sa oko 3.000 energetskih kompanija registrovanih u zoni.

Poslednjih meseci Zapad je pojačao pritisak na UAE i neke druge zemlje, da ih natera da deluju protiv kompanija koje trguju sa Rusijom.

„Činjenica da ekonomiju ne kontroliše samo jedna strana sveta čini ove sankcije manje efikasnim“, tvrdi Buamim. „Ako samo uzmemo ukrajinski sukob, [sankcije] su efikasne kada pogledate na zapad, ali nisu stvarno efikasne dalje od toga.

Dodao je: „Ne vidimo ih kao odlično sredstvo za bilo kakav uticaj. Oni samo čine trgovinu složenijom i utiču na ceo svet.“

Izveštaj je ukazao da su SAD posebno ciljale međunarodne banke koje finansiraju trgovinske poslove. Velika Britanija je takođe uvela sankcije trgovcu nafte Paramount Energi & Commodities DMCC iz Dubaija, entitetu koji je osnovan neposredno pre nego što su članice G7 uvele gornju granicu cene ruske nafte.

Evropski parlament je u međuvremenu glasao protiv uklanjanja UAE sa „sive liste“ EU zemalja visokog rizika, zbog navodnog pomaganja Rusiji da izbegne sankcije.

EU navodno ima za cilj da dogovori novu rundu sankcija Rusiji pre jula. Brisel je usvojio svoj 13. paket takvih ograničenja protiv Moskve uoči druge godišnjice početka sukoba u Ukrajini u februaru. Mere su uglavnom bile usmerene na zatvaranje rupa u zakonu kako bi se sprečilo da Moskva zaobiđe postojeća ograničenja preko trećih zemalja.

Visokopozicionirani političari i diplomate EU priznali su da se prostor za dalje sankcije sužava.