Aminokiselina koja se nalazi u pilećim perima mogla bi da isporuči lekove za hemoterapiju i popravi enzime

Aminokiselina koja se nalazi u pilećim perima mogla bi da isporuči lekove za hemoterapiju i popravi enzime

Novi metod isporuke lekova pomoću prolina, aminokiseline koja se nalazi u pilećim perju i tkivu kože, mogao bi da se koristi za ograničavanje neželjenih efekata hemoterapije i popravku važnih enzima, sugeriše nova istraživanja.

Objavljeno u časopisu Chem, istraživači su dizajnirali kavez (kutiju napravljenu od pojedinačnih molekula) od biološki kompatibilnih peptida, kratkih amino kiselina koje čine osnovu proteina. Ovi kavezi mogu da smeštaju lekove različitih veličina i da ih transportuju u telo sa visokim nivoom preciznosti.

Negativni neželjeni efekti povezani sa hemoterapijom, kao što su gubitak kose i oštećenje nerava, rezultat su „toksičnosti van lokacije“, gde tretman ubija zdrave ćelije koje okružuju tumore, kao i sam tumor. Stvaranjem kaveza nano veličine za smeštaj leka i njegovo nošenje u tumor pre nego što ga otpusti, ovaj efekat se može usmeriti direktno na tumor, štiteći zdrave ćelije.

Kavez se može podesiti na različite veličine, omogućavajući različite količine lekova. Ova fleksibilna struktura omogućava da se lekovi za hemoterapiju, antibiotici i antivirusni lekovi potencijalno isporuče. Ranije su kavezi ove vrste mogli biti napravljeni samo od molekula ugljovodonika koji se nalaze u katranu, koji često može biti toksičan za ljude.

Ova struktura, smatraju istraživači, takođe otvara vrata za zamenu neispravnih enzima u telu, što ranije nije bilo moguće. Istorijski gledano, enzimi, koji se sastoje od proteina i obavljaju važne funkcije u telu, mogli su da blokiraju svoje aktivnosti samo lekovima. Blokiranje ove funkcije bi onda imalo uticaj na telo, poput smanjenja upale. Sada bi kavezi mogli zameniti ovu funkciju, što bi moglo postaviti temelje za novi oblik lečenja.

Glavni autor dr Čarli Mekternan, predavač hemije na King’s koledžu u Londonu i vođa grupe na Institutu Frensis Krik rekao je: „Ono što smo stvorili je u suštini biološki kompatibilna molekularna vrećica čaja. Možemo napuniti ovu vrećicu čaja, ili kavez napravljen od široko dostupnih prolina i kolagena, sa nekoliko različitih lekova i isporučivati ih na mnogo ciljaniji način nego što smo mogli ranije.“

„Vremenom se nadamo da bi to moglo značiti da možemo ograničiti gubitak kose, mučninu i druge neprijatne sporedne efekte hemoterapije. Možda bismo čak mogli da popravimo neispravne enzime koji utiču na razvoj raka. Najbolji deo da li to možemo učiniti održivo i u velikim razmerama.“

Prolin je veoma pravog i krutog oblika, a takođe je rastvorljiv u vodi, što ga čini jedinstvenim za isporuku lekova, pošto voda čini otprilike 60% ljudskog tela. Vezivanjem peptida za male količine metala kao što je paladijum, istraživači su mogli da stvore strukturu koja se može podesiti i koja bi mogla brzo da se poveća ili smanji.

Kako su prolin i kolagen široko dostupni i ne oslanjaju se na lance ugljovodonika kao prethodne metode, tim se nada da će održivo povećati svoju trenutnu proizvodnju u laboratoriji.