Najžešće osporavani izbori u poslednjih 30 godina: ANC suočen s mogućnošću gubitka većine

Najžešće osporavani izbori u poslednjih 30 godina: ANC suočen s mogućnošću gubitka većine

U Južnoj Africi su u sredu održani nacionalni izbori, koji se smatraju najžešće osporavanim u poslednjih 30 godina. Afrički nacionalni kongres (ANC), stranka koja vlada zemljom od kraja aparthejda i uspostavljanja demokratije 1994. godine, suočava se s teškim testom da zadrži svoju većinu.

Izbori su održani širom zemlje, gde je skoro 28 miliona Južnoafrikanaca registrovano za glasanje. Birališta su bila otvorena od 7 do 21 sat, a prebrojavanje glasova počelo je odmah nakon zatvaranja biračkih mesta. Konačni rezultati se očekuju do nedelje, prema izveštajima nezavisne izborne komisije.

Prema južnoafričkom političkom sistemu, građani glasaju za stranke, a ne direktno za predsednika. Stranke dobijaju mesta u parlamentu proporcionalno svom udelu glasova, a poslanici Nacionalne skupštine potom biraju predsednika. ANC je od 1994. godine uvek imao većinu u parlamentu, omogućavajući izbor svojih lidera za predsednika, počev od Nelsona Mandele.

Međutim, ovogodišnji izbori mogu doneti promene. Nekoliko anketa pokazuje da podrška ANC-a iznosi manje od 50%, što znači da bi stranka mogla izgubiti parlamentarnu većinu. U tom slučaju, ANC bi morao da formira koaliciju sa drugim strankama kako bi obezbedio dovoljno glasova za ponovni izbor predsednika Sirila Ramafose.

Ako ANC ne uspe da zadrži većinu, moguće je da će doći do intenzivnih pregovora između stranka radi formiranja koalicije pre prve sednice novog parlamenta, koja mora biti održana u roku od 14 dana od objavljivanja rezultata. Ukoliko opozicione stranke odluče da se udruže, ANC bi mogao biti izbačen iz vlade, iako je ovo malo verovatno s obzirom na ideološke razlike između glavnih opozicionih stranka, Demokratskog saveza (DA) i Boraca za ekonomsku slobodu (EFF).

Predsednik Ramafosa izrazio je optimizam nakon glasanja, rekavši da veruje da će ANC osvojiti potpunu većinu. Međutim, bez jasne naznake s kim bi mogao formirati koaliciju u slučaju da izgubi većinu, politička scena Južne Afrike suočava se s neizvesnim periodom.