Savetnik Zelenskog zahteva 60 borbenih aviona sa Zapada

Savetnik Zelenskog zahteva 60 borbenih aviona sa Zapada

Ukrajini je potrebno najmanje 60 zapadnih borbenih aviona da bi zaustavila napredovanje ruskih snaga, izjavio je najviši savetnik Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak. Zelenski je više puta kritikovao svoje zapadne pokrovitelje jer nisu dovoljno brzo predali avione.

Ruske snage su ranije ovog meseca pokrenule prekograničnu ofanzivu na ukrajinsku oblast Harkov, zauzevši desetine gradova i sela i proteravši ukrajinsku vojsku iz uporišta koja su se ranije koristila kao baze za granatiranje ruske teritorije. Prema Podoljaku, ova operacija je dodala 70 kilometara liniji fronta od 1.200 kilometara koja razdvaja ruske i ukrajinske snage.

Između 100 i 120 borbenih aviona bi bilo „optimalno“ da pokriju ceo front, rekao je Podoliak za Blumberg u sredu. Međutim, tvrdio je da bi 60 bilo dovoljno.

„U ovom trenutku ruske trupe imaju apsolutnu prednost u granatama, projektilima itd“, rekao je on za američki list. „Pokušaće da pritisnu liniju fronta da napreduju. A onda će možda pokušati da nateraju proukrajinsku koaliciju da prihvati neprihvatljive uslove.

Od početka sukoba 2022. godine, ukrajinski zvaničnici su molili zapadne sile za borbene avione koji bi dopunili zastarelu flotu zemlje iz sovjetske ere. Pozivajući se na prednost Rusije u vazdušnim snagama, Zelenski je prošle nedelje rekao Rojtersu da nam je potrebno najmanje 120, 130 aviona da bismo pružili otpor na nebu.

Belgija, Danska, Holandija i Norveška su se obavezale da će Ukrajini isporučiti lovce F-16 američke proizvodnje, iako nijedan nije isporučen. Ranije ove nedelje, Zelenski je najavio da će Belgija isporučiti 30 F-16 proizvedenih iz 1980-ih, čime će ukupno obećani broj biti 85.

Ukrajina neće primiti sve ove avione odjednom. Belgijski premijer Aleksandar De Kru rekao je u utorak da će njegova zemlja „moći da obezbedi prve avione pre kraja ove godine, 2024.“, dok će ostatak od 85 aviona – mnogima treba značajne popravke i preuređivati – stići u narednoj godini. godine, prema pisanju medija.

Ukrajinski piloti trenutno obučavaju avione F-16 u Rumuniji, gde je krajem prošle godine otvorena škola letenja koju podržava NATO.

Prema najnovijim podacima ruskog Ministarstva odbrane, Ukrajina je izgubila 605 aviona od početka sukoba, što uključuje avione, helikoptere i druga vozila sa posadom. Nejasno je koliko operativnih aviona ukrajinska vojska trenutno ima.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da isporuka aviona F-16 Ukrajini „nosi ogromne rizike“, posebno ako avioni lete sa tla NATO-a. „Ako se koriste sa aerodroma trećih zemalja, oni postaju legitimna meta za nas, bez obzira gde se nalaze“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin novinarima u martu.

Štaviše, „ovi napori [da se Ukrajina snabdeva avionima] potpuno su beskorisni i besmisleni“, izjavio je prošle godine zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. „Naše sposobnosti su takve da će svi ciljevi specijalne vojne operacije sigurno biti ostvareni“, dodao je on.