Glavni grad Indije beleži najvišu temperaturu od 49,9 Celzijusa

Glavni grad Indije beleži najvišu temperaturu od 49,9 Celzijusa

Temperature u glavnom gradu Indije porasle su na rekordnih 49,9 stepeni Celzijusa dok vlasti upozoravaju na nestašicu vode u velikom mega-gradu.

Indijsko meteorološko odeljenje (IMD), koje je izvestilo o „teškim uslovima toplotnog talasa“, zabeležilo je temperature u utorak na dve stanice u predgrađu Delhija u Nareli i Mungešpuru.

Meteorološki biro saopštio je da su temperature bile devet stepeni više od očekivanih, čime je oboren prethodni rekord za grad od 49,2 stepeni Celzijusa (120,6 F).

Prognostičari su u sredu predvideli slične temperature za grad, koji ima procenjenu populaciju od više od 30 miliona ljudi, izdavši crveno obaveštenje o zdravstvenom stanju.

U upozorenju se upozorava da postoji „veoma velika verovatnoća razvoja toplotnih bolesti i toplotnog udara u svim uzrastima“, uz „ekstremnu brigu za ugrožene ljude“.

Indiji nisu nepoznate visoke letnje temperature, ali godine naučnih istraživanja su otkrile da klimatske promene uzrokuju da toplotni talasi postaju duži, češći i intenzivniji.

Ljudi na ulicama Delhija rekli su da su malo mogli da urade da izbegnu vrućinu.

„Svi žele da ostanu u kući“, rekao je prodavac grickalica Rup Ram, 57, dodajući da se mučio da proda svoje slane popečke.

Ram, koji živi sa suprugom i dva sina u tesnoj kući, rekao je da imaju mali ventilator, ali da ih to malo rashlađuje.

Odbrojavali su do dolaska kišne sezone u julu.

„Nisam siguran šta još možemo da uradimo da bismo se izborili“, rekao je on. „Samo čekamo monsun.

Rani, 60, koja koristi samo jedno ime, svakog jutra putuje autobusom dva sata da bi prodala nakit turistima na improvizovanoj uličnoj tezgi.

„Definitivno je toplije, ali ne možemo ništa da uradimo povodom toga“, rekla je, gutajući vodu iz flaše koju je donela od kuće. „Pokušavam da napunim bocu od bilo koga u okolini.“

Toplota ostaje visoka čak i noću, saopštio je IMD, napominjući da će temperature „verovatno postepeno snižavati“ od četvrtka.

Vlasti Nju Delhija su takođe upozorile na rizik od nestašice vode jer prestonica vreli u toploti koja izaziva glavobolju, prekidajući snabdevanje nekim oblastima.

Ministar za vode Delhija Atiši Marlena pozvao je na „kolektivnu odgovornost“ da se zaustavi rasipna upotreba vode, objavio je u sredu list Tajms of Indija.

„Da bismo rešili problem nestašice vode, preduzeli smo niz mera kao što je smanjenje snabdevanja vodom sa dva puta dnevno na jednom dnevno u mnogim oblastima“, rekao je Atiši, prenosi Indian Ekpress.

„Tako ušteđena voda biće racionisana i isporučena u oblasti sa nedostatkom vode gde snabdevanje traje samo 15 do 20 minuta dnevno“, rekla je ona.

Veoma zagađena reka Jamuna, pritoka Ganga, protiče kroz Delhi, ali je njen tok znatno smanjen tokom letnjih meseci.

Delhi se gotovo u potpunosti oslanja na vodu iz susedne Harijane i Utar Pradeša, obe poljoprivredne države sa velikim potrebama za vodom.

Mnogi krive za visoke temperature užarene vetrove iz države Radžastan, gde su temperature u utorak bile najtoplije u zemlji i iznosile su 50,5C.

Pustinjski region Falodi u Radžastanu drži indijski rekord u toploti svih vremena od 51C koji je postignut 2016.

Susedni Pakistan takođe je prošao kroz jednonedeljni toplotni talas, koji je u nedelju dostigao 53°C u Mohendžo Darou u ruralnoj provinciji Sind.

Pakistanska meteorološka kancelarija saopštila je da očekuje snižavanje temperature od srede, ali je upozorila da će u junu doći novi toplotni talasi.

Dolazi u trenutku kada Pakistan sklapa novi sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom za koji se veruje da će se u velikoj meri fokusirati na krizu snabdevanja energijom zbog koje se delovi zemlje suočavaju sa do 15 sati gubitka tereta dnevno.

Istovremeno, indijska država Zapadni Bengal i severoistočna država Mizoram oporavljaju se nakon što je ciklon pogodio Indiju i Bangladeš u nedelju, ubivši najmanje 65 ljudi.

Meteorološko odeljenje Bangladeša saopštilo je da je ciklon „jedan od najdužih u istoriji zemlje“, okrivljujući klimatske promene za promenu.