Češki premijer: Prve granate na češku inicijativu stižu u Ukrajinu narednih dana

Češki premijer: Prve granate na češku inicijativu stižu u Ukrajinu narednih dana

Češki premijer Petr Fiala izjavio je u utorak pred sastanak u Pragu o odbrani Ukrajine da će prve desetine hiljada komada municije kalibra 155 mm biti isporučene u junu, pri čemu prva serija može stići narednih dana. On je istakao da je petnaest zemalja članica EU i NATO već prikupilo više od 1,6 milijardi evra za nabavku municije za Ukrajinu u okviru češke inicijative. Na sastanku u Pragu su bili prisutni premijeri Ukrajine, Holandije, Danske, Letonije i predsednik Poljske.

Lideri su zajedničkim saopštenjem izjavili da se, u zavisnosti od trenutnog finansiranja, očekuje isporuka pola miliona komada artiljerijske municije do kraja godine. Naglasili su da će nastaviti inicijativu sve dok bude potrebno. Premijer Denis Šmihal je takođe održao radni sastanak sa grupom lidera EU u Pragu, gde se razgovaralo o češkoj inicijativi za snabdevanje Ukrajine artiljerijskom municijom i mogućnosti korišćenja oružja odbrambenih partnera na teritoriji agresora.

Teme razgovora obuhvatile su zajedničku proizvodnju u odbrambenoj industriji, zajedničke napore za povećanje pritiska na Rusiju, sankcije, konfiskaciju ruske imovine, formulu mira i aktuelna pitanja saradnje.