Nešto čudno se dešava vukovima zaraženim zloglasnim parazitom koji menja um

Nešto čudno se dešava vukovima zaraženim zloglasnim parazitom koji menja um

Istraživanje sprovedeno tokom 26 godina o ponašanju vukova, analizom krvi 229 jedinki, otkrilo je da infekcija parazitom Toxoplasma gondii značajno utiče na formiranje hijerarhije unutar čopora vukova. Efekti ovog parazita u divljini su se pokazali kao veoma značajni, dok je njegova uloga u ekosistemima i ponašanju životinja nedovoljno istražena.

Toxoplasma gondii je parazit koji može inficirati širok spektar toplokrvnih životinja, uključujući ljude. Iako se može seksualno razmnožavati samo u telima mačaka, može se razviti i u drugim domaćinima, kao što su vukovi. Posledice infekcije ovim parazitom mogu biti ozbiljne, uključujući potencijalno smrtonosnu bolest toksoplazmozu.

Studija je pokazala da vukovi zaraženi Toxoplasma gondii pokazuju promenjeno ponašanje, preuzimajući veće rizike. Na primer, zaraženi vukovi imaju veće šanse da napuste svoj čopor i pređu na novu teritoriju u potrazi za hranom ili partnerima. Takođe, inficirani vukovi češće postaju vođe čopora, što se povezuje sa povećanim nivoom testosterona izazvanim parazitom.

Ovi rezultati ukazuju na kompleksne interakcije između parazita, životinja i ekosistema. Infekcija Toxoplasma gondii može imati dubok uticaj na dinamiku populacija divljih životinja, uključujući vukove. Ova studija naglašava važnost uključivanja istraživanja infekcija parazitima u procenu uticaja na ekosisteme i zajednice divljih životinja.