Zagađenje vazduha tokom trudnoće povezano je sa malom porođajnom težinom

Zagađenje vazduha tokom trudnoće povezano je sa malom porođajnom težinom

Nedavna studija je otkrila zabrinjavajuću vezu između izloženosti zagađenju vazduha PM2,5 tokom trudnoće i rizika od niske porođajne težine kod novorođenčadi. Ova studija naglašava značajan uticaj kvaliteta vazduha na prenatalni razvoj i naglašava hitnu potrebu za strožom kontrolom zagađenja vazduha. Istraživački tim uključuje Školu javnog zdravlja Hebrejskog univerziteta i Medicinski centar Hadasa.

Studija je objavljena u časopisu Nauka o ukupnoj životnoj sredini.

Studija, koju su vodili dr Visam Abu-Ahmad i profesor Hagai Levine, u saradnji sa prof. Ronitom Nierlom, analizirala je podatke iz sveobuhvatnog sistematskog pregleda i meta-analize koja obuhvata 84 studije širom sveta, koje predstavljaju oko 42 miliona rođenih. Nalazi skreću pažnju na izražene zdravstvene rizike povezane sa finim česticama koje se obično emituju iz transporta i industrije.

Dr Abu-Ahmed je istakao: „Naša analiza otkriva velike regionalne varijacije u uticajima zagađenja vazduha na razvoj fetusa. Ovo naglašava potrebu za lokalizovanim pristupom u praćenju i ublažavanju zagađenja vazduha. Posebno su zabrinjavajuće jake korelacije pronađene u evropskim studijama , verovatno pod uticajem specifičnih ekoloških i klimatskih uslova.“

Istraživanje ukazuje na pozitivnu vezu između visokog nivoa PM2,5 čestica tokom trudnoće i povećane verovatnoće da se bebe rode sa malom porođajnom težinom. Mala porođajna težina je kritična briga jer je povezana sa brojnim zdravstvenim komplikacijama kasnije u životu, uključujući bolesti srca, dijabetes i razvojne probleme.

Istraživači naglašavaju hitnost uspostavljanja ažurirane nacionalne baze podataka za efikasno praćenje efekata zagađenja vazduha u Izraelu. „Nepodudarnosti među globalnim studijama naglašavaju složenost rizika po zdravlje životne sredine i kritičnu potrebu za ciljanim istraživanjima i politikama“, objasnio je prof. Levin.

Ova studija čini deo šire istraživačke inicijative koja se fokusira na izloženost životne sredine i rast fetusa. Uvidi iz ove studije su ključni u jačanju borbe protiv zagađenja vazduha i očuvanju javnog zdravlja, posebno za bebe i trudnice.

Implikacije studije ukazuju na neophodnost preispitivanja politike javnog zdravlja kako bi se dala prednost dobrobiti najugroženijih populacija, posebno trudnica i dece.

Prof. Levine je dalje naglasio društvenu odgovornost za prilagođavanje zdravije i ekološki prihvatljivije prakse: „Imperativ je da se i lične i vladine akcije intenziviraju kako bi se odgovorilo na ovu opasnost po zdravlje. princip plaća i politička posvećenost su od suštinskog značaja za očuvanje javnog zdravlja sadašnjih i budućih generacija.“