Studija otkriva da na rizik od stvaranja krvnih ugrušaka utiče ugao pod kojim plućne vene stižu do srca

Studija otkriva da na rizik od stvaranja krvnih ugrušaka utiče ugao pod kojim plućne vene stižu do srca

Oblik srčanih šupljina i ugao pod kojim plućne vene dopiru do njih nisu uvek isti; nego se razlikuju prema anatomskim karakteristikama svakog subjekta. Nedavno je istraživanje UPF-a i istraživačkog instituta Inria Epione, povezano sa Univerzitetom Azurna obala, analiziralo kako ove morfološke karakteristike uslovljavaju rizik od nastanka tromba u srcu kod pacijenata koji pate od atrijalne fibrilacije, najčešće vrste aritmije i od glavnih uzroka tromba.

Studija je utvrdila da na rizik od nastanka krvnih ugrušaka kod ove grupe pacijenata utiče oblik srčanih šupljina, a posebno ugao pod kojim plućne vene dopiru do leve atrijalne šupljine, male šupljine u obliku uha koja se nalazi u ovom delu srce. Ovi zaključci su nedavno objavljeni u članku u časopisu Scientific Reports.

Odnos između morfoloških karakteristika srca i plućnih vena i obrazaca cirkulacije krvi do sada je jedva bio istražen, i to samo na veoma maloj kohorti. U stvari, uzorak za ovo istraživanje, koji se sastoji od 130 pacijenata, najveći je ikada korišćen u studijama ovog tipa. Glavni istraživači studije su Oscar Camara, šef istraživačke grupe PhiSense (Sensing in Phisiologi and Biomedicine) UPF odeljenja za inženjering, i Makime Sermesant, direktor računarske kardiologije u centru Inria Epione na Univerzitetu Cote d’Azur.

Trombi, koji su predmet ovog istraživanja, rezultat su stagnacije krvi u levom atrijalnom dodatku, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog udara ili čak smrti. Trombi mogu biti izazvani raznim faktorima, a zapravo, jedan od glavnih faktora rizika danas je atrijalna fibrilacija, koja menja normalnu brzinu kojom srce treba da pumpa krv. Međutim, nije poznato zašto neki pacijenti pate od atrijalne fibrilacije, ali ne razviju trombi dok drugi to čine.

Ovo istraživanje pokazuje da orijentacija plućne vene može biti ključna za objašnjenje brzine krvi i zašto ona stagnira ili ne u dodatku leve pretkomora.

Uzorak od 130 ispitanika uključivao je jednu grupu koja je imala krvne ugruške i drugu koja nikada nije patila od njih. Cilj je, uz podršku personalizovanih kompjuterskih simulacija, bio da se utvrdi da li postoje morfološke razlike u srcu i plućnim venama između grupa, kao i varijacije u njihovim obrascima cirkulacije krvi.

Da bi se to postiglo, istraživači su izmerili nekoliko parametara svakog pacijenta koji se odnose na anatomske karakteristike leve pretkomore i njenog dodatka; ugao, konfiguraciju i broj plućnih vena (broj takođe varira od pojedinca do pojedinca); obrasci cirkulacije krvi; čestice za praćenje protoka krvi i još mnogo toga.

Kao rezultat ove analize, istraživanje je zaključilo da je ugao pod kojim su plućne vene orijentisane prema levom atrijalnom dodatku od velikog značaja za protok krvi, a samim tim i rizik od nastanka tromba. Uočene su razlike između dve grupe pacijenata (sa i bez tromba), posebno u pogledu poravnanja leve gornje plućne vene i desne plućne vene.

Mill, istraživač iz PhiSense grupe na UPF-u, zaključuje: „Rezultati našeg istraživanja utiru put ka boljoj stratifikaciji pacijenata sa rizikom od moždanog udara među ljudima koji pate od atrijalne fibrilacije, kao i preciznijim tretmanima za prevenciju i liječenje srčanih bolesti.“