Istraživači pozivaju na hitnu regulaciju alkohola kako bi se suzbilo nasilje nad ženama i decom

Istraživači pozivaju na hitnu regulaciju alkohola kako bi se suzbilo nasilje nad ženama i decom

Organizacije zajednice i istraživači koji rade na prevenciji nasilja i smanjenju štete od alkohola sastaju se ove nedelje kako bi razgovarali o ulozi alkohola u nasilju nad ženama i decom, kao io političkim i programskim odgovorima potrebnim za rešavanje ovog problema.

Studija objavljena ovog meseca u časopisu Globalna zdravstvena akcija o uticaju upotrebe alkohola na žene, koju vodi dr Ingrid Vilson, biće u fokusu diskusije za okruglim stolom koju je organizovala Fondacija za istraživanje i obrazovanje o alkoholu (FARE) u Pertu o sreda 29. maj.

Organizacije u zajednici i istraživači se zalažu za izmene zakona o alkoholu kako bi se prioritet stavio na prevenciju nasilja nad ženama i decom, povećano finansiranje ženskih usluga i usluga za alkohol i drogu, i ciljane programe za počinioce koji uključuju rešavanje problema upotrebe alkohola i drugih droga.

Studija je utvrdila da globalno, visokorizična upotreba alkohola kod muškaraca doprinosi nasilju intimnih partnera, ali su intervencije koje ciljaju na štetu u vezi sa alkoholom za žene retke.

Caterina Giorgi, izvršna direktorica Fondacije za istraživanje i obrazovanje o alkoholu (FARE), rekla je: „Znamo da alkohol značajno doprinosi nasilju, a razmatranje uloge alkohola je jedna od poluga koje možemo koristiti da zadržimo žene i deca bezbedna.“

Ona je nastavila: „Zbog toga se ove nedelje, niz istraživača iz celog sveta i organizacija iz sektora zajednice koji rade na terenu, okupljaju u ovom trenutku krize. Razgovaraćemo o tome šta se još može učiniti da se pomogne zaštititi žene i decu i smanjiti uticaj koji alkohol ima na povećanje ovog nasilja.“

Više od 1 od 3 incidenta nasilja među intimnim partnerima u Australiji uključuje alkohol. Skoro 1 od 5 (18%) žena je izjavilo da je doživelo verbalno zlostavljanje u vezi sa alkoholom, 15% je izjavilo da se oseća uplašeno zbog upotrebe alkohola od strane partnera, a 5% je prijavilo fizičko zlostavljanje.

U periodu 2021–2022., procenjeno je da je 348.300 žena koje su doživele seksualni napad od strane muškarca u poslednjih deset godina verovale da je alkohol ili neka druga supstanca doprinela njihovom poslednjem napadu.

Prema Giorgiju, prepreka koju treba prevazići su alkoholne kompanije koje nastavljaju da ometaju napredak politike u pogledu komercijalnih pokretača nasilja.

Ona je rekla: „Postoje grupe za lobiranje za alkohol, veliki trgovci na malo alkohola i velike kompanije za proizvodnju alkohola koje čine sve što mogu da pokušaju da podriju bilo kakav razvoj politike. Postoje grupe koje aktivno pokušavaju da spreče vlade država i teritorija da ažuriraju svoje zakone kako bi uključuju mere zdravog razuma za smanjenje štete od isporuke alkohola.“

Stručnjaci pozivaju vlade da razmotre vezu između dostupnosti alkohola i nasilja kada razvijaju zakone o alkoholu i da daju prioritet bezbednosti žena i dece.

Lorraine Keane, izvršna direktorica Holioakea, neprofitne organizacije koja pruža usluge savjetovanja za alkohol i druge droge, mentalnog zdravlja i usluge podrške, rekla je: „Snažna i dosljedna veza između upotrebe alkohola i nasilja nad ženama jasno je utvrđena u istraživanju sprovedenom tokom poslednje tri decenije“.

Ona je dodala: „Pozivamo vladu da prizna značajan uticaj alkohola na nasilje u porodici i da stavi više pažnje na promenu politike alkohola koja podstiče smanjenje štete na minimum.

Dr Ingrid Vilson je docent na Singapurskom institutu za tehnologiju i pomoćni istraživač u Centru Judith Lumlei, Univerzitet La Trobe. Ona naziva globalno partnersko nasilje izazvano alkoholom kao „endemsko“ i uglavnom skriveno.

„Naš pregled globalnog istraživanja nam pokazuje da su žene ozbiljno pogođene fizičkim nasiljem koje doživljavaju od partnera koji je pogođen alkoholom.

Ali ono što je manje poznato je iskustvo žena sa drugim oblicima nasilja i kontrole od strane intimnog partnera koji je pio, uključujući ekonomsko zlostavljanje, reproduktivnu štetu i mentalno loše zdravlje. Uticaji su razorni i dalekosežni“, rekao je Vilson.

Prema studiji koju je vodio dr Vilson, postupci muškaraca pogođenih alkoholom uključuju štetu ženama u obliku:

Okrugli sto će omogućiti diskusiju među istraživačima i društvenim organizacijama o vezi između alkohola i nasilja nad ženama i decom, kao i o neophodnim političkim i programskim odgovorima za sprečavanje ovog nasilja.