Specifični mikrobni znaci mogu ukazivati na ginekološke karcinome

Specifični mikrobni znaci mogu ukazivati na ginekološke karcinome

Jednostavan vaginalni bris mogao bi otkriti prisustvo ranih ginekoloških karcinoma, prema novoj, opsežnoj studiji objavljenoj u Open Life Sciences. Studija je prva koja je procenila dijagnostički potencijal vaginalnih mikroba koristeći veliki uzorak žena sa nizom ginekoloških karcinoma, čineći rezultate generalizujućim za širu populaciju.

Karcinom jajnika, endometrijuma, grlića materice i drugi ginekološki karcinomi se često dijagnostikuju u kasnoj fazi, što ih čini teškim za lečenje i dovodi do lošijih ishoda za pacijente. Pogodan metod za procenu nečijeg rizika od razvoja takvih karcinoma mogao bi omogućiti kliničarima da pregledaju pacijente i identifikuju više tumora u ranoj fazi.

Istraživači su sve više svesni uloge mikroba u zdravlju i bolestima. U zdravoj vagini postoji delikatan mikrobiološki balans, pri čemu je bakterija Lactobacillus obično prisutna u visokim nivoima, oslobađajući mlečnu kiselinu koja otežava zadržavanje potencijalno štetnih bakterija. Poremećaj ove ravnoteže može dovesti do upale, curenja tkiva koje omogućava mikrobima da prodre dublje, i promena u metabolizmu tkiva, što sve može doprineti riziku od raka.

Dok su prethodna istraživanja o vezi između vaginalnog mikrobioma i raka obično ispitivala samo jednu vrstu ginekološkog karcinoma, u relativno malim grupama pacijenata iz jedne ili dve bolnice, ova nova studija je prva koja ispituje ovaj fenomen u velikoj grupi pacijenata. različitih etničkih grupa, u raznim zemljama, sa nizom ginekoloških karcinoma.

Viši autor, profesor Junnan Ksu iz bolnice za rak Tehnološkog univerziteta Dalian u Kini i njegove kolege su dobili javno dostupne genetske informacije o vaginalnim mikrobima izolovanim od 529 žena, uključujući pacijente sa ginekološkim rakom. Istraživači su zatim procenili mikrobne razlike između zdravih žena i onih sa ginekološkim rakom.

Oni su primetili smanjenje bakterija Firmicutes, Actinobacteria i Lactobacillus i povećanje bakterija Bacteroidetes, Proteobacteria, Prevotella, Streptococcus i Anaerococcus u grupi ginekoloških karcinoma. Povećanje raznolikosti bakterija, gubitak dominacije Lactobacillusa i povećan broj potencijalno patogenih bakterija takođe su pronađeni kod pacijenata sa rakom.

Koristeći statističku tehniku, istraživači su zatim procenili da li bi mikrobni potpis ginekološkog raka koji su otkrili bio koristan kao dijagnostički biomarker. Otkrili su da mikrobni otisak prsta ima dobru dijagnostičku vrednost, što sugeriše da može imati potencijal kao deo programa skrininga za otkrivanje ginekoloških karcinoma u ranoj fazi ili identifikaciju žena sa visokim rizikom od razvoja takvih karcinoma.

Iako su rezultati obećavajući, biće potreban dalji rad da bi se u potpunosti otkrila uloga vaginalnog mikrobioma u raku. „Dodatne veće studije su važne za preciznije razumevanje promena vaginalnog mikrobioma kod ginekološkog raka“, rekao je profesor Ksu. „Naš rad može doprineti realizaciji neinvazivnog ranog skrininga ginekološkog raka.“