Rusija planira da proizvodi 6.000 šaheda godišnje u fabrici u Tatarstanu

Rusija planira da proizvodi 6.000 šaheda godišnje u fabrici u Tatarstanu

Fabrika u ruskoj specijalnoj ekonomskoj zoni Alabuga u Tatarstanu planira da proizvodi šest hiljada jurišnih dronova Shahed godišnje, piše The Wall Street Journal.

Napominje se da su ruski biznismeni potpisali ugovor o izgradnji fabrike za proizvodnju dronova krajem 2022. godine, kada su odleteli u Teheran sa povoljnom ponudom: 1,7 milijardi dolara za delimično plaćanje u zlatnim polugama.

Uslove ugovora je u februaru obelodanila hakerska grupa pod nazivom Prana Netvork, koja je tvrdila da je hakovala servere e-pošte koji su povezani sa iranskom Islamskom revolucionarnom gardom. Detalje posla potvrdili su izdanju predstavnici američke bezbednosne službe.

Prema ugovoru između ruskih menadžera fabrike i njihovih iranskih partnera, fabrika planira da proizvodi 6.000 jurišnih dronova Shahed godišnje – pored izviđačkih dronova. Prema Međunarodnom institutu za strateške studije, istraživačkom centru za odbranu sa sedištem u Londonu, fabrika je bila ispred svog plana proizvodnje krajem aprila, pošto je već isporučila 4.500 obećanih Shaheda.

Kako navodi list, pozivajući se na ukrajinske vojne obaveštajne službe i bivšeg sirijskog oficira, ruski vojnici već uče da upravljaju bespilotnim letelicama u Siriji sa instruktorima Korpusa Revolucionarne garde i militantne grupe Hezbolah koju podržava Iran.

Napominje se da je desetine izviđačkih dronova Albatros M3 proizvedenih u fabrici Alabuga dobilo detaljno foto-izviđanje ukrajinskih položaja i kretanja na liniji fronta. Njihov proizvođač je naveo da su dronovi već testirani u Belgorodskoj oblasti.

Rusija takođe proizvodi sopstvene bojeve glave, ubrzavajući proizvodnju borbeno-spremnog naoružanja, pošto stručnjaci veruju da su novije verzije Šaheda napravljene u Rusiji, rekao je stručnjak za dronove Henri Tompson, koji je ranije radio za UN. Nakon analize olupina bespilotnih letelica pronađenih u Ukrajini, on je zaključio da su najnovije verzije Šaheda napravljene u Rusiji.

Kako navodi list, da bi proširila proizvodnju dronova, Rusiji su pre svega bili potrebni kvalifikovani radnici. Prvu seriju izviđačkih uređaja Albatros pravili su uglavnom studenti susednih tehničkih fakulteta, ali oni nisu bili dovoljni, pa su proizvođači počeli da gledaju dalje – u Afriku.

Početkom 2023. godine, ruski biznismeni iz Albatrosa iznajmili su sobu u visokoklasnoj školi u Ugandi, okupljajući publiku mladih učenica. Ovima su ponuđeni stručni poslovi sa tri puta većim platama nego u matičnoj zemlji, avionske karte, besplatan smeštaj i drugo. Od tada je više od hiljadu žena otputovalo u Alabugu iz cele Afrike. Još hiljadu studenata će se verovatno pridružiti ovogodišnjem prijemu, kažu zvaničnici Ugande.

Bela kuća je prošlog juna objavila satelitske fotografije na kojima su identifikovane dve zgrade u blizini zone Alabuga kao ključni deo pokušaja Irana da pomogne Moskvi da poveća proizvodnju dronova. „Takođe smo zabrinuti što Rusija radi sa Iranom na proizvodnji iranskih bespilotnih letelica iz unutrašnjosti Rusije“, rekao je tada Džon Kirbi, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.