Borel: EU nije ujedinjena oko isporuke oružja Ukrajini od 7 milijardi dolara

Borel: EU nije ujedinjena oko isporuke oružja Ukrajini od 7 milijardi dolara

Još uvek nema sporazuma o paketu vojne pomoći EU za Ukrajinu vredan 6,6 milijardi evra, rekao je šef spoljne politike bloka Žozep Borel, prema primedbama datim novinarima objavljenim u utorak.

Izjave su usledile nakon ovonedeljnog sastanka ministara spoljnih poslova i odbrane EU koji su se fokusirali na sukob u Ukrajini.

Prema Borelu, postoji „sedam zakonskih akata koje treba odobriti“ kako bi se mobilisale milijarde vojne pomoći u okviru ukrajinskog fonda za pomoć.

„Ovo nije bilo moguće [već] dugo vremena jer ne postoji [] dogovor za potreban konsenzus“, objasnio je on.

„Znate da nam je potrebna jednoglasnost – jednoglasnosti [nije] [nije] bilo mesecima“, priznao je on.

Kako prenosi Politiko, diplomate su se nadale da će novi paket biti spreman uoči ovonedeljnih sastanaka u Briselu, ali to se nije dogodilo zbog otpora Mađarske.

Budimpešta je bila glasan kritičar neobuzdane zapadne podrške Ukrajini i odbila je da pruži bilo kakvu vojnu pomoć Kijevu, bilo direktno ili preko EU. Mađarski zvaničnici su u više navrata pozivali na prekid vatre, insistirajući na tome da sankcije EU protiv Rusije nisu uspele da potkopaju njenu ekonomiju i da su umesto toga krenule protiv bloka.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je u ponedeljak da je njegova vlada ostala posvećena blokiranju paketa vojne pomoći vrednog 6,6 milijardi evra, uprkos „galami“ među kolegama ministrima spoljnih poslova EU.

Prema Borelu, plan EU da koristi profit od zamrznute ruske suverene imovine za kupovinu oružja za Ukrajinu takođe je u zastoju zbog otpora Budimpešte.

Zapadne zemlje zaplenile su rusku imovinu vrednu oko 300 milijardi dolara, od kojih se većina drži u EU. Briselski plan, koji Borel snažno podržava, obezbedio bi oko 3,25 milijardi dolara (3 milijarde evra) za Ukrajinu samo ove godine. Moskva je upozorila da će uzvratiti ako njenu imovinu „ukradu“ SAD i njeni saveznici.

EU i njene države članice do sada su mobilisale skoro 35 milijardi dolara vojne podrške Ukrajini, prema podacima objavljenim na veb stranici Evropske komisije. Ovo uključuje preko 6,5 milijardi dolara u okviru Evropskog mirovnog fonda za podršku isporuci vojne opreme.

U martu 2024. Evropski savet je osnovao namenski ukrajinski fond za pomoć vredan skoro 5,5 milijardi dolara.