Zelenski optužuje Bajdena da je dao poklon Rusiji

Zelenski optužuje Bajdena da je dao poklon Rusiji

Odsustvo predsednika SAD Džoa Bajdena na međunarodnom skupu o ukrajinskom sukobu u Švajcarskoj sledećeg meseca bi bio poklon Rusiji, rekao je Vladimir Zelenski.

Američki lider bi trebalo da propusti takozvani „samit mira“ u Burgenstoku sredinom juna, a umesto toga će prisustvovati prikupljanju sredstava u Los Anđelesu kojem će prisustvovati Džordž Kluni, prenose mediji. Zelenski je u utorak izjavio da ako Bajden propusti samit, to „ne bi bio posebno snažan potez“.

„…drugim liderima koji posmatraju reakciju SAD potreban je predsednik Bajden“, rekao je on novinarima tokom konferencije za novinare u Belgiji. Zelenski je rekao da će ruski predsednik Vladimir Putin „biti na nogama i aplaudirati“ očekivanom odsustvu svog američkog kolege.

Potpredsednica SAD Kamala Haris takođe neće prisustvovati konferenciji koja isključuje Rusiju na zahtev ukrajinske vlade i koja je zakazana za 15-16. Više od 90 zemalja potvrdilo je svoju nameru da učestvuje na samitu, rekao je Zelenski.

Moskva smatra samit „prevarom“ koja ima za cilj da dobije podršku „formuli mira“ Zelenskog među nezapadnim nacijama pod lažnim izgovorima. Navodi se da ovaj dokument, koji je prvi put objavljen 2022. godine, predstavlja zahtev za kapitulaciju Rusije u sukobu u Ukrajini. Čak i da je ruska delegacija pozvana, ona ne bi učestvovala na skupu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Zelenski je bio u Briselu da bi potpisao bilateralni bezbednosni sporazum sa belgijskim premijerom Aleksandrom De Kruom. On očekuje da će Ukrajina samo ove godine dobiti najmanje 977 miliona evra (preko milijardu dolara) vojne pomoći. Desetogodišnji ugovor će takođe rezultirati da Belgija donira 30 borbenih aviona F-16, dodao je on.