SAD podnele tužbu za rad zbog tvrdnji da je fabrika Folksvagena u Meksiku otpustila sindikalne aktiviste

SAD podnele tužbu za rad zbog tvrdnji da je fabrika Folksvagena u Meksiku otpustila sindikalne aktiviste

Američke trgovinske vlasti su u utorak podnele radnu prijavu protiv Meksika zbog navodnih nepravilnosti u fabrici automobila Folksvagen u centralnom Meksiku. Glavna tačka spora je tvrdnja da je fabrika nepravedno otpuštala sindikalne aktiviste.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika navela je da žalba uključuje privremenu suspenziju tarifnih pogodnosti za vozila i delove proizvedene u toj fabrici, koja se nalazi u Puebli, istočno od Meksiko Sitija. Ovo je 23. žalba podneta zbog navodnih zloupotreba na radu u skladu sa sporazumom SAD-Meksiko-Kanada (USMCA).

Meksiko sada mora da istraži ove tvrdnje i preduzme odgovarajuće mere. Decenijama su plate u Meksiku bile niske zbog ograničenja u sindikalnom organizovanju.

U prijavi se od Meksika zahteva da istraži da li je menadžment kompanije Folksvagen de Mekiko otpuštao radnike ili sprovodio represalije protiv njih zbog njihovog angažmana kao sindikalnih predstavnika ili aktivista. Ovaj potez dolazi u kontekstu sve veće međunarodne pažnje na radna prava i poštovanje sindikalnih sloboda širom sveta.