Istraživači preformulišu antipsihotike sa premazom koji ublažava povećanje telesne težine, povećava serotonin

Istraživači preformulišu antipsihotike sa premazom koji ublažava povećanje telesne težine, povećava serotonin

Hiljade Australijanaca se bore sa ozbiljnim mentalnim zdravstvenim problemima. Ali kada preporučeni tretman uključuje antipsihotične lekove, neželjeni efekti su višak kilograma, što samo dodaje težinu ionako složenoj dijagnozi.

Sada, prvo u svetu istraživanje objavljeno u časopisu Napredni funkcionalni materijali sa Univerziteta Južne Australije pokazuje da se antipsihotici mogu preformulisati sa strateški dizajniranim premazom koji ne samo da ublažava neželjeno povećanje telesne težine, već i povećava nivoe serotonina za više od 250%.

Istraživači su posebno testirali Lurasidon, lek koji se koristi u lečenju šizofrenije i bipolarne depresije, otkrivši da novi premazi ciljaju na mikrobiom creva kako bi poboljšali apsorpciju leka za 8 puta, dok istovremeno prevazilaze uobičajene neželjene efekte kao što je povećanje telesne težine.

Obloge su napravljene od sitnih čestica jezgra-ljuske napravljenih od dijetetskih vlakana, inulina i bioaktivnih triglicerida srednjeg lanca. Inulinski omotač povećava mikrobiom creva tako što obezbeđuje izvor energije za crevne bakterije, dok trigliceridi srednjeg lanca olakšavaju apsorpciju leka u krvotok.

To je revolucionarno otkriće koje ima potencijal da promeni živote miliona ljudi širom sveta.

Dr Pol Džojs iz UniSA-e, vodeći istraživač, kaže da mikrokapsule koje ciljaju mikrobiotu imaju potencijal da poboljšaju rezultate lečenja lekova za mentalno zdravlje.

„Većini pacijenata koji pate od šizofrenije ili bipolarnog poremećaja propisuje se niz antipsihotičnih lekova, koji izazivaju značajne neželjene efekte narušavanjem mikrobioma creva – mikrobnog ekosistema koji prirodno kolonizuje creva“, kaže dr Džojs.

„Najznačajniji neželjeni efekat je povećanje telesne težine, pri čemu mnogi pacijenti često vide povećanje od 10% do 15% svoje telesne težine nakon samo tri meseca lečenja.

„Pošto mikrobiom creva igra glavnu ulogu u regulisanju ukupnog zdravlja, posebno raspoloženja i spoznaje, štetan uticaj ovih lekova na mikrobiom često ih čini kontraproduktivnim.

„Umesto poboljšanja raspoloženja i kognicije, lek dovodi do kaskadnog ciklusa lošeg mentalnog i metaboličkog zdravlja jer se pacijenti sada bore sa viškom kilograma i problemima mentalnog zdravlja.

„Da stvar bude gora, većina antipsihotika treba da se konzumira sa hranom da bi se maksimizirao njihov efekat. Ipak, za veoma ranjivu populaciju pacijenata, obezbeđivanje da se to dogodi je izazov, jer većina pacijenata dobija suboptimalne nivoe lekova.

„Jasno je da su potrebne nove strategije da bi se eliminisali neželjeni efekti i potreba da se ovi lekovi uzimaju sa hranom – a to je upravo ono što smo postigli sa lekom Lurasidone.

„Ovo istraživanje pokazuje da kada se antipsihotici formulišu sa našim novim pametnim mikročesticama jezgra-ljuske, apsorpcija leka se povećava, ublažavajući potrebu da se lek konzumira sa hranom, a istovremeno povećava raznolikost i obilje crevnog mikrobioma kako bi se prevazišle zajedničke strane. efekte, kao što je povećanje telesne težine.

„Važno je da zbog toga što ne razvijamo nove lekove, već ih preformulišemo, nove terapije se mogu brzo pratiti za kliničku upotrebu, tako da ih možemo očekivati u narednih nekoliko godina, a ne u 10-15 godina potrebnih da se novi molekuli lekova da budu odobreni od strane regulatornih tela“.

Sledeći koraci su testiranje efikasnosti ovih preformulisanih terapija kod ljudskih pacijenata, sa dugoročnim ciljevima da se ove tehnologije prošire na sve terapije mentalnog zdravlja, uključujući antidepresive, kako bi se ublažili neželjeni efekti.