Istraživanja kažu da bi šipak mogao da ponudi rešenje za masnu bolest jetre

Istraživanja kažu da bi šipak mogao da ponudi rešenje za masnu bolest jetre

Istraživači sa Univerziteta Edith Kauan (ECU) istražuju efekte elagične kiseline, antioksidansa koji se nalazi u nekom voću i povrću, na zaustavljanje i potencijalno preokretanje oštećenja uzrokovanih bolešću masne jetre.

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je fiziološka manifestacija gojaznosti u jetri. Prevalencija NAFLD-a je porasla sa 25,24% u 2015. na 29,38% u 2021. godini, a ovo stanje sada čini 45,8% svih slučajeva smrti uzrokovanih hroničnim oboljenjem jetre širom sveta.

Trenutno ne postoji tretman za dugoročno lečenje NAFLD; međutim, ispitivane su dijetetske intervencije za lečenje ove bolesti, uključujući nekoliko polifenolnih jedinjenja kao što je elaginska kiselina.

Istraživač ECU dr Lois Balmer i dr. studentica, gospođa Tharani Senavirathna, napomenula je da je elaginska kiselina, koja se nalazi u raznim namirnicama kao što su maline, šipak, kupine i orasi pekan, nadaleko poznata po svojim antioksidativnim svojstvima, ali takođe pokazuje antiinflamatorna, antifibrotička i antikancerogena svojstva.

Rad je objavljen u časopisu Antioksidansi.

„Elagična kiselina se ističe kao izuzetno polifenolno jedinjenje, koje poseduje širok spektar farmakoloških svojstava koja obećavaju u lečenju različitih hroničnih bolesti, uključujući NAFLD.

„Zbog svog višestrukog biološkog dejstva, jestive biljke koje sadrže elaginsku kiselinu i njene derivate su prepoznate kao vredna funkcionalna hrana za unapređenje zdravlja ljudi. Štaviše, postoje dokazi koji ukazuju na to da elaginska kiselina, kada se kombinuje sa drugim antioksidativnim nutraceuticima, ispoljava sinergistički terapeutski efekat. , što ga čini potencijalnim kandidatom za kombinovanu terapiju.“

Gospođa Senavirathna je bila uključena u prethodno sprovedenu pilot studiju koja je ispitivala efekte nekoliko polifenolnih jedinjenja na NAFLD, pri čemu je elaginska kiselina pokazala najviše obećanja u smanjenju upale.

Sada je u toku veća studija koja će takođe istražiti u kom trenutku lečenje bolesti bi bilo neefikasno da preokrene oštećenje jetre.