Iran povećava zalihe obogaćenog uranijuma, približavajući se nivoima za nuklearno oružje

Iran povećava zalihe obogaćenog uranijuma, približavajući se nivoima za nuklearno oružje

Prema poverljivom izveštaju nuklearne straže Ujedinjenih nacija, Iran je povećao svoje zalihe uranijuma obogaćenog na nivoe koji su blizu nivoa naoružanja.

Ovo je najnoviji korak Teherana u nastojanjima da vrši pritisak na međunarodnu zajednicu. Iran traži ukidanje ekonomskih sankcija u zamenu za usporavanje svog nuklearnog programa koji je pod vođstvom ajatolaha Alija Hamneija. IAEA je izvestila da Iran sada poseduje 142,1 kilogram uranijuma obogaćenog do 60%, što je korak dalje od nivoa za oružje od 90%.

Ukupne zalihe uranijuma u Iranu su porasle na 6.201,3 kilograma. Šef IAEA, Rafael Marijano Grosi, upozorio je da Iran ima dovoljno materijala za proizvodnju „nekoliko“ nuklearnih bombi, iako Iran tvrdi da je njegov nuklearni program miran.

Tenzije između Irana i IAEA su eskalirale od 2018. godine kada su Sjedinjene Američke Države napustile nuklearni sporazum sa Teheranom. Iran je od tada prekršio granice sporazuma i intenzivirao bogaćenje uranijuma. IAEA takođe izveštava da Iran nije dozvolio inspektorima pristup određenim lokacijama i da je odluka Irana da zabrani inspektore duboko žalosna.

Smrt iranskog predsednika i ministra spoljnih poslova dodatno je poremetila pregovore između IAEA i Irana. Postoje i pitanja oko nedostatka napretka u ponovnom instaliranju opreme za praćenje na određenim lokacijama.