Nemačka i Francuska traže zajedničku protivvazdušnu odbranu EU

Nemačka i Francuska traže zajedničku protivvazdušnu odbranu EU

Nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron najavljuju planove za jačanje sistema protivvazdušne odbrane Evrope. Prema izvorima citiranima u Blumbergu, očekuje se da će njihova saradnja biti objavljena ovog tjedna. Inicijativa će uključiti razmatranje dodavanja novog evropskog sistema protivvazdušne odbrane kako bi se pojačala Evropska inicijativa za nebeski štit, koju predvodi Nemačka.

Planovi za stvaranje panevropskog štita protivvazdušne odbrane prvi put su predloženi 2022. godine od strane Šolca, s obzirom na zabrinutost zbog ograničenih sposobnosti evropskih zemalja da se odupru ruskom balističkom raketnom sistemu 9K720 Iskander. Evropska inicijativa za nebeski štit trenutno uključuje izraelske rakete Arrov 3, američke Patriot rakete, te njemačke IRIS-T rakete, s podrškom 21 zemlje.

Međutim, Francuska je izrazila zabrinutost da se program previše oslanja na neevropsku opremu i tehnologiju. Pariz je takođe nezadovoljan što je francusko-italijanski sistem SAMP-T isključen iz Evropske inicijative za nebeski štit.

Alternativna opcija koja se razmatra je pridruživanje sličnom projektu koji su nedavno predložile Grčka i Poljska, a koji podržava predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Dok se detalji još uvek razmatraju, izvori Blumberga naglašavaju važnost Evrope da pokaže svoju snagu i posvećenost odbrani pre sastanka saveznika iz NATO-a u Vašingtonu u julu.

Makron je nedavno istakao da Evropa više ne može da se oslanja na američki bezbednosni kišobran i da je potrebna sopstvena kredibilna odbrambena strategija. Nakon početka rusko-ukrajinskog sukoba, neke evropske zemlje, posebno Poljska i baltičke države, istakle su potrebu za jačanjem odbrane zbog percipirane ruske pretnje.

Rusija je negirala postojanje takve pretnje, tvrdeći da su zapadne isporuke oružja samo produžile ukrajinski sukob. Moskva ističe da je kriza izazvana širenjem NATO-a duž ruskih granica, što smatra egzistencijalnom pretnjom.