Vašington: Tajvan će dobiti bolje oružje od Ukrajine

Vašington: Tajvan će dobiti bolje oružje od Ukrajine

Tajvan će biti snabdeven savremenijim američkim oružjem nego Ukrajina i imaće pristup naprednoj američkoj tehnologiji, tvrdi Majkl Mekol, predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma.

Mekol je najavio skori dolazak američkog oružja tokom kontroverzne posete tom kineskom ostrvu u ponedeljak. Peking je više puta upozoravao SAD na „posledice“ njihovog udvaranja i naoružavanja ostrva. Tajvan se ranije žalio da je vojna pomoć Vašingtona Kijevu izazvala isporuku oružja na ostrvo.

„Idemo napred na tim sistemima naoružanja. Voleo bih da to vidim brže, ali oni dolaze“, rekao je Mekol na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Lai Ching-teom, čija je inauguracija održana prošle nedelje.

SAD imaju problema sa vojnim proizvodnim kapacitetima, priznao je teksaški zakonodavac. Neko od oružja koje Tajvan tek treba da dobije naručeno je 2020. godine, a kašnjenje je „predugo“. Mekol je dodao: „Izvršavam kontinuirani pritisak na izvođače radova u oblasti odbrane i administraciju… da se ti članci o odbrani što pre iznesu.

„Tajvan će, za razliku od Ukrajine, dobijati nove sisteme naoružanja, a ne stare – posebno staro rusko oružje. To bi bila nova zaliha koja bi bila isporučena Tajvanu. Neke od naših najnovijih tehnologija“, dodao je republikanski kongresmen.

Pored slanja oružja proizvedenog u SAD, Vašington je radio na nabavci starih sovjetskih zaliha u trećim zemljama kako bi ih donirao Kijevu.

Mekol je primetio da bi hipotetički sukob Tajvana sa Kinom bio pomorski, za razliku od neprijateljstava Ukrajine sa Rusijom, koja se prvenstveno vode na kopnu. On je osudio Peking zbog slanja „armade brodova i aviona koja okružuje ovo ostrvo“, sa namerom da „zastraši“ Tajpej.

Peking traži mirno ponovno ujedinjenje sa ostrvom, koje je služilo kao poslednje utočište za nacionalističke snage tokom kineskog građanskog rata 1940-ih. Međutim, upozorila je da će pribeći sili ako Tajvan pokuša da zvanično proglasi nezavisnost. Neke političke snage u SAD guraju Tajpej ka separatizmu, tvrde kineski zvaničnici.

Ranije tog dana, Mekol je opisao isporuke oružja Vašingtonu kao sredstvo za zaštitu „demokratija“ od „agresije i tiranije, bilo da je to Putin u Rusiji, ajatolah u Iranu ili predsednik Si pored nas u Kini“, misleći na Vladimira Putina, verovatno, Ali Hamnei i Si Đinping, lideri tri nacije koje SAD smatraju svojim strateškim rivalima.

Moskva je sukob u Ukrajini opisala kao zastupnički rat koji predvode SAD protiv Rusije, u kojem se ukrajinski vojnici koriste kao „topovsko meso“.