SZO „uverena” u sporazum o pandemiji

SZO „uverena” u sporazum o pandemiji

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je u ponedeljak uverenje da je moguće postići dogovor o globalnom sporazumu o pandemiji, preneo je Rojters.

Više od dve godine, ministri iz 194 države članice SZO bore se da izrade nacrt sporazuma o novim pravilima odgovora na pandemiju nakon Covid-19, za koji je globalno zdravstveno telo procenjeno da je od 2019. godine ubilo 13 miliona ljudi. Jednom su pregovarači ponovo nije uspeo da napravi nacrt sporazuma prošlog petka za zvanično odobrenje Svetske zdravstvene skupštine ove nedelje.

„Naravno, svi želimo da smo uspeli da postignemo konsenzus o dogovoru na vreme za ovu zdravstvenu skupštinu i da pređemo ciljnu liniju“, rekao je Tedros skupštini u svom uvodnom obraćanju.

Rekao je „tamo gde postoji volja, postoji i način” i da „ostaje uveren” da se dogovor ipak može dogoditi. „Znam da među vama ostaje zajednička volja da se ovo uradi“, rekao je generalni direktor skupštini.

Zemlje članice SZO zatražile su od zdravstvene agencije UN 2021. da nadgleda razgovore o sporazumu o pandemiji, a izaslanici su poslednjih nedelja radili na formulisanju nacrta dokumenta pre roka koji je sam odredio ovog meseca.

Međutim, prema pisanju medija, pregovarači su bili podeljeni oko brojnih pitanja. Rojters je izvestio da su zdravstveni zvaničnici bili frustrirani diskusijama koje su se protezale iza ponoći, sa zaokretom stavova u poslednjem trenutku i sve većim kritikama da bi takav sporazum potkopao nacionalni suverenitet.

Prema izveštaju, kamion sa natpisom „NE Ugovoru o pandemiji. STOP the UN Pover Grab” viđen je u blizini sedišta UN u Ženevi, gde se vode razgovori.

Ranije ovog meseca, republikanski senatori napisali su pismo američkom predsedniku Džou Bajdenu osuđujući nacrt sporazuma, zbog „ukidanja prava intelektualne svojine” i potencijalnog „nadopunjavanja SZO”, i pozvali Bajdena da ne potpiše.

Ceo proces bi mogao da potraje još dve godine da se završi, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik američke administracije, dodajući da je Vašington i dalje posvećen tom procesu.

Navodno su još uvek u toku razgovori o ažuriranju postojećih pravila o izbijanju bolesti, pri čemu se raspravlja o novom višestepenom sistemu upozorenja kao odgovoru na kritike da SZO sporo deluje na pandemiju Covid-19 u njenim ranim fazama.

Covid-19 se prvobitno pojavio krajem 2019. i razvio se u najveću epidemiju u skoro jednom veku. SZO je u novom izveštaju prošle nedelje saopštila da je oko 13 miliona ljudi umrlo tokom pandemije.