Bivši francuski fudbaler Karembeu kaže da su dva njegova rođaka ubijena u Novoj Kaledoniji

Bivši francuski fudbaler Karembeu kaže da su dva njegova rođaka ubijena u Novoj Kaledoniji

Bivši fudbaler Kristijan Karembeu, član pobedničke francuske reprezentacije sa Svetskog prvenstva 1998, otkrio je da su mu dvojica rođaka ubijena tokom nemira na francuskoj pacifičkoj teritoriji Nove Kaledonije, gde je ukupno sedam ljudi izgubilo živote.

Tokom intervjua za radio Evropa 1, Karembeu je naveo da su njegova dva rođaka bila meta snajperista i da su poginuli od pogodaka u glavu. Istakao je da je dugo ćutao zbog gubitka svojih članova porodice zbog duboke žalosti koju oseća.

Na pitanje da li su ovi događaji atentati, Karembeu je istakao da iako je izbegavao javno izražavanje ove teme, istina je da se radi o atentatima. Pozvao je na sprovođenje istrage kako bi se razjasnile okolnosti ovih ubistava.

Francuski predsednik Emanuel Makron je odlučio da ukine vanredno stanje uvedeno prethodno zbog nasilja koje je izbilo na teritoriji Nove Kaledonije nakon što su počeli protesti protiv promena u francuskom ustavu i biračkih lista u ovoj oblasti.

Sukobi su izbili između pristalica i protivnika promena, pri čemu protivnici strahuju da će ove izmene pogodovati profrancuskim političarima i produbiti ekonomske razlike u regionu. Domoroci Kanaci, koji se zalažu za nezavisnost, bore se za oslobađanje od francuske vlasti.

Karembeu, koji je poreklom Kanak, odrastao je na ostrvu Lifou u Novoj Kaledoniji. Nakon što se preselio u Francusku kao tinejdžer, postao je poznat kao fudbaler osvajajući dve titule Lige šampiona sa Real Madridom. Takođe je bio deo pobedničke reprezentacije Francuske na Svetskom prvenstvu 1998. i Evropskom prvenstvu 2000.

Nova Kaledonija je postala francuska kolonija 1853. godine pod carem Napoleonom III. Nakon Drugog svetskog rata, postala je prekomorska teritorija, a sva prava francuskih građana dodeljena su Kanacima 1957. godine.

Karembeuova prababa i deda su izloženi predrasudama kada su 1931. godine došli u Pariz sa teritorije francuskog Pacifika, gde su ih nazivali „kanibalima“.