Više od 100 miliona Amerikanaca ugroženo zbog snažnih vremenskih nepogoda

Više od 100 miliona Amerikanaca ugroženo zbog snažnih vremenskih nepogoda

Više od 100 miliona Amerikanaca danas je upozoreno na snažne vremenske nepogode, nakon što su ogromne oluje usmrtile najmanje 22 osobe i napravile pustoš širom SAD.

Tornada i razorne oluje ostavili su skoro 600.000 stanovnika u 13 saveznih država bez struje, uništili su kuće i puteve i prouzrokovali povrede više stotina ljudi.

Prognostičari su najavili da se opasnost sada pomera na istok i da zahvata ogromnu teritoriju od Alabame do Njujorka, a izdali su upozorenje na izuzetno jak vetar, pljuskove, grad i bujične poplave, prenosi BBC.

Očekuje se da će jaka kiša pogoditi delove istočne obale, a u ponedeljak uveče najavljuju se snažne oluje sa grmljavinom na severoistoku i srednjem Atlantiku, dok su Vašington, Virdžinija, Merilend i Pensilvanija u opasnosti od tornada.

Smrtni slučajevi prijavljeni su u nekoliko država, uključujući osam u Arkanzasu, sedam u Teksasu, dva u Oklahomi i četiri u Kentakiju.

Guverner Kentakija Endi Bašer proglasio je danas vanredno stanje, nakon što su oluje pogodile veći deo države, a guverner Teksasa Greg Abot rekao je da je u više od trećine okruga proglašena katastrofa, nakon što je nevreme poharalo državu.