Šef SZO apeluje na zemlje da brzo zaključe sporazum o pandemiji

Šef SZO apeluje na zemlje da brzo zaključe sporazum o pandemiji

Šef Svetske zdravstvene organizacije je u ponedeljak pozvao zemlje da sklope značajan globalni sporazum o rešavanju budućih pandemija nakon što su propustile težak rok.

Oštećene COVID-19 – koji je ubio milione, razorene ekonomije i osakaćene zdravstvene sisteme – nacije su provele dve godine pokušavajući da steknu obavezujuće obaveze u prevenciji pandemije, spremnosti i odgovoru.

Pregovarači nisu uspeli da postignu dogovor uoči ovonedeljne Svetske zdravstvene skupštine – godišnjeg okupljanja 194 države članice SZO – krajnjeg roka za završetak pregovora.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus otvorio je skupštinu u ponedeljak, rekavši da je uveren da će sporazum biti obezbeđen.

„Naravno, svi želimo da smo uspeli da postignemo konsenzus oko dogovora na vreme za ovu zdravstvenu skupštinu i prešli ciljnu liniju“, rekao je on.

„Ali ostajem uveren da ćete i dalje, jer gde ima volje, ima i načina.

Tedros je rekao da je zadatak pred pregovaračima bio „ogroman, tehnički, pravno i politički” i da su oni „funkcionisali na veoma ambicioznoj vremenskoj liniji”.

„Pokazali ste jasnu posvećenost postizanju sporazuma“, rekao je on, dodajući da su pregovarači „radili duge dane i noći“, zatvarajući sastanke tek u 4:00 sata ujutro.

On je pozdravio njihovu posvećenost da napreduju uprkos „bujici dezinformacija koja je podrila vaše pregovore“.

Iako su propustile rok u petak, zemlje su izrazile posvećenost da će nastaviti da se zalažu za postizanje sporazuma.

Pregovarači u utorak treba da predoče skupštini ishod razgovora, koji traju do 1. juna, a skupština će izvršiti bilans i odlučiti šta dalje.

„Znam da među vama ostaje zajednička volja da se ovo uradi, tako da uvek mora postojati način“, rekao je Tedros.

„To znači da je rešenje u vašim rukama“, naglasio je on.

Paralelni razgovori su takođe vođeni o reviziji Međunarodnih zdravstvenih propisa, koji su prvi put usvojeni 1969. godine i predstavljaju postojeći međunarodni pravno obavezujući okvir za reagovanje na vanredne situacije javnog zdravlja širom sveta.

Predloženi amandmani na IHR, uključujući dodavanje više nijansi sistemu koji treba da upozori zemlje na potencijalne zdravstvene vanredne situacije od globalnog značaja, mogli bi imati veće šanse da budu usvojeni tokom ovonedeljne skupštine, rekli su posmatrači.