Promena ćelijskih interakcija oko amiloidnih plakova može ponuditi nove strategije lečenja Alchajmerove bolesti

Promena ćelijskih interakcija oko amiloidnih plakova može ponuditi nove strategije lečenja Alchajmerove bolesti

Istraživači sa Medicinske škole Ikan na planini Sinai napravili su značajan napredak u istraživanju Alchajmerove bolesti identifikacijom novog načina da se potencijalno uspori ili čak zaustavi napredovanje bolesti. Studija, koja se fokusira na ulogu reaktivnih astrocita i proteina pleksin-B1 u Alchajmerovoj patofiziologiji, pruža ključni uvid u komunikaciju moždanih ćelija i otvara vrata inovativnim strategijama lečenja. Objavljeno je u Nature Neuroscience 27. maja.

Ovaj rad je usredsređen na manipulaciju proteinom pleksin-B1 kako bi se poboljšala sposobnost mozga da očisti amiloidne plakove, što je obeležje Alchajmerove bolesti. Utvrđeno je da reaktivni astrociti, vrsta moždane ćelije koja se aktivira kao odgovor na povredu ili bolest, igraju ključnu ulogu u ovom procesu. Oni pomažu u kontroli razmaka oko amiloidnih plakova, utičući na to kako druge moždane ćelije mogu pristupiti i očistiti ove štetne naslage.

„Naši nalazi nude obećavajući put za razvoj novih tretmana poboljšanjem načina na koji ćelije stupaju u interakciju sa ovim štetnim plakovima“, rekao je dr Roland Fridel, vanredni profesor neuronauke i neurohirurgije, na Icahn Mount Sinai i viši autor studije. Istraživanje je vođeno analizom složenih podataka upoređujući zdrave osobe sa onima sa Alchajmerom, sa ciljem da se razumeju molekularne i ćelijske osnove bolesti.

Dr Hongian Zou, profesor neurohirurgije i neuronauke na Icahn Mount Sinai i jedan od vodećih autora studije, istakao je šire implikacije njihovih nalaza: „Naša studija otvara nove puteve za istraživanje Alchajmerove bolesti, naglašavajući važnost ćelijskih interakcije u razvoju tretmana neurodegenerativnih bolesti.“

Jedno od najznačajnijih dostignuća ove studije je validacija modela višerazmernih genskih mreža Alchajmerove bolesti.

„Ova studija ne samo da potvrđuje jedno od najvažnijih predviđanja iz naših modela mreže gena, već i značajno unapređuje naše razumevanje Alchajmerove bolesti. Ona postavlja čvrstu osnovu za razvoj novih terapeutika koji ciljaju na tako visoko prediktivne mrežne modele“, rekao je Bin Zhang, dr. ., Villard T.C. Džonson istraživač profesor neurogenetike na Icahn Mount Sinai i jedan od vodećih autora studije.

Pokazujući kritičnu ulogu pleksina-B1 u Alchajmerovoj bolesti, istraživanje naglašava potencijal ciljanih terapija da ometaju napredovanje bolesti.

Istraživački tim naglašava da iako njihovi nalazi označavaju značajan napredak u borbi protiv Alchajmerove bolesti, potrebno je više istraživanja da bi se ova otkrića pretočila u tretmane za ljudske pacijente.

„Naš krajnji cilj je da razvijemo tretmane koji mogu sprečiti ili usporiti napredovanje Alchajmerove bolesti“, dodao je dr Džang, naglašavajući posvećenost tima daljem istraživanju terapeutskog potencijala pleksina-B1.