Australija šalje pomoć Papui Novoj Gvineji jer kiša izaziva strah na mestu smrtonosnog klizišta

Australija šalje pomoć Papui Novoj Gvineji jer kiša izaziva strah na mestu smrtonosnog klizišta

Australija se priprema da pošalje avione i drugu opremu u pomoć Papui Novoj Gvineji nakon što je klizište u provinciji Enga odnelo živote i zatrpalo stotine stanovnika sela Jambali. Australijski ministar odbrane Ričard Marles izjavio je da su zvaničnici u kontaktu sa kolegama iz Papue Nove Gvineje od petka, kada je došlo do nesreće. Prema proceni Ujedinjenih nacija, poginulo je 670 ljudi, dok su pronađeni ostaci samo šest osoba.

Marles je istakao da će se tačna priroda pomoći utvrditi u narednim danima, uključujući potencijalno angažovanje opreme za potragu i spasavanje. Australija, koja razvija bliže odbrambene veze sa svojim najbližim susedom, istovremeno se suprotstavlja rastućem uticaju Kine u regionu.

Snažne kiše tokom noći dodatno su pogoršale situaciju u Vabagu, glavnom gradu pokrajine, udaljenom 60 kilometara od Jambalija. Hitne službe su zabrinute zbog uticaja kiše na nestabilnu masu krhotina, koja može dodatno da pokrene klizište.

Prvi komad teške mašinerije, bager doniran od lokalnog građevinara, stigao je u nedelju kako bi pomogao seljanima koji su do tada kopali lopatama i poljoprivrednim alatima u potrazi za telima. Rad oko još uvek pokretnih ruševina je izuzetno opasan.

Serhan Aktoprak, šef misije Međunarodne organizacije za migracije u Papui Novoj Gvineji, izjavio je da voda koja prodire između krhotina povećava rizik od daljeg klizišta. On je izrazio zabrinutost zbog vremenskih uslova, koji su ključni za stabilizaciju situacije.

Ministar odbrane Papue Nove Gvineje, Bili Džozef, i direktor Nacionalnog centra za katastrofe, Laso Mana, posetili su Jambali kako bi procenili situaciju i odredili dalju potrebu za međunarodnom podrškom. Mana je lokalnim zvaničnicima predao ček na 500.000 kina (130.000 dolara) za hitne zalihe za 4.000 preživelih.

Transport opreme za zemljane radove koju koristi vojska Papue Nove Gvineje organizovan je iz grada Lae na istočnoj obali do mesta katastrofe.

Zvaničnici su saopštili da su seljani podeljeni oko upotrebe teške mašinerije, zabrinuti zbog mogućnosti dodatnog oštećenja tela svojih zakopanih rođaka.