Dončić i Irving vode Dalas do prednosti od 3-0 u finalu Zapadne konferencije

Dončić i Irving vode Dalas do prednosti od 3-0 u finalu Zapadne konferencije

Luka Dončić i Kajri Irving postigli su po 33 poena, a Dalas Maveriksi su u nedelju uveče pobedili Minesota Timbervulvse sa 116-107, poveli sa 3-0 u finalu Zapadne konferencije i došli na korak od plasiranja u NBA finale.

Maveriksi su završili utakmicu serijom od 12-3, zabeleživši petu uzastopnu pobedu u plej-ofu. Početnik centar Derek Lajvli II napustio je utakmicu zbog uganuća vrata nakon sudara sa Karlom-Entonijem Taunsom.

Nijedan tim u istoriji NBA plej-ofa nije uspeo da se vrati nakon zaostatka od 3-0. Četvrta utakmica serije igra se u utorak uveče u Dalasu.

Pi Džej Vašington je postigao ključnu trojku iz kornera nakon asistencije Dončića i Irvinga. Zvezde Maveriksa su preuzele kontrolu, Dončić je pogodio ključan koš za vođstvo, a Irving je zadivio publiku pogotkom. Dončić je asistirao Danijelu Gafordu za zakucavanje koje je obezbedilo vođstvo od 113-105 na 34 sekunde do kraja. Gaford je blokirao pokušaj polaganja Majka Konlija, čime je zapečatio pobedu.

Entoni Edvards je postigao 26 poena za Timbervulvse, ali je usporio u poslednjoj četvrtini. Tauns je postigao 14 poena, ali je promašio svih osam trojki, uključujući jednu ključnu u završnici.

Dončić je imao učinak od 10/20 iz igre, uključujući 5/11 za tri poena. Irving je pogodio 12/20 iz igre, uključujući 3/6 sa distance, čime su Maveriksi obezbedili plasman u NBA finale prvi put od 2011. godine, kada su osvojili jedino prvenstvo u istoriji franšize.

Derek Lajvli je povređen nakon sudara sa Taunsom u drugoj četvrtini i iznesen sa terena. Njegovo odsustvo nadoknadio je Danijel Gaford, koji je odigrao ključnu ulogu u seriji.

Maveriksi su sada samo jednu pobedu udaljeni od velikog finala, dok Timbervulvsi pokušavaju da izbegnu eliminaciju u narednoj utakmici.