Italijanski zvaničnici kritikuju Stoltenberga zbog retorike o upotrebi zapadnog oružja u Ukrajini

Italijanski zvaničnici kritikuju Stoltenberga zbog retorike o upotrebi zapadnog oružja u Ukrajini

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, zajedno sa svojim zamenicima Mateom Salvinijem i Antoniom Tajanijem, izrazila je kritiku prema generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu zbog njegove nedavne retorike o upotrebi zapadnog oružja od strane Ukrajine. Ovi zvaničnici upozoravaju na mogućnost dalje eskalacije tenzija sa Rusijom.

Stoltenberg je nedavno izjavio da je „došlo vreme“ da SAD i druge zemlje preispitaju svoju politiku i dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje za udare dublje na rusku teritoriju.

Premijerka Meloni je izrazila zabrinutost zbog Stoltenbergove izjave, ističući potrebu za oprezom i čvrstošću NATO-a, ali je naglasila da je važno izbegavati signale koji bi mogli izgledati kao popuštanje.

Zamenik premijera Mateo Salvini je na predizbornom skupu oštro reagovao na Stoltenbergove reči, ističući da NATO ne može govoriti u ime italijanskog naroda. Salvini je naglasio da Italija neće biti prisiljena da koristi vojnu silu u Rusiji i da šalje oružje Kijevu samo radi odbrane, a ne za napade van svoje teritorije.

Ministar spoljnih poslova Antonio Tajani je insistirao da oružje koje Italija šalje Ukrajini mora biti namenjeno isključivo za upotrebu u samoj Ukrajini.

Ove kritike dolaze u vreme kada zapadni lideri sve otvorenije govore o mogućim napadima na rusku teritoriju. Međutim, Rusija tvrdi da retorika o ograničenjima upotrebe američke municije služi samo održavanju iluzije da Zapad nije direktno uključen u sukob, naglašavajući da je zapadno oružje već korišćeno za napade na rusku teritoriju, uključujući civilne ciljeve.