Makron ukida vanredno stanje u Novoj Kaledoniji nakon nemira

Makron ukida vanredno stanje u Novoj Kaledoniji nakon nemira

Francuski predsednik Emanuel Makron odlučio je u ponedeljak da ukine vanredno stanje na francuskoj pacifičkoj teritoriji Nove Kaledonije, sa ciljem omogućavanja političkog dijaloga nakon nedavnih nemira u kojima je poginulo sedam ljudi, saopštila je njegova kancelarija.

Ova odluka, kako je navedeno iz kabineta predsednika, ima za cilj omogućavanje sastanaka između različitih komponenti pokreta za nezavisnost, kao i izabranim zvaničnicima i lokalnim liderima, kako bi se pozvalo na podizanje barikada i organizovao sastanak sa demonstrantima.

Makron je naglasio da je uklanjanje barikada neophodno za otvaranje konkretnih i ozbiljnih pregovora, te je više puta insistirao na tome tokom svoje posete Novoj Kaledoniji u četvrtak.

Nakon ukidanja vanrednog stanja, očekuje se dolazak dodatnih 480 žandarma na arhipelag u narednim satima, što će pojačati prisustvo snaga sigurnosti na više od 3.500. Ovi koraci usledili su nakon nemira koji su izbili u sklopu rasprave o izmenama i dopunama francuskog ustava koje bi uticale na biračke spiskove u Novoj Kaledoniji.

U međuvremenu, lideri stranke koja se zalaže za nezavisnost, kao i Kanak i Socijalistički front nacionalnog oslobođenja, pozvali su na dalje akcije kako bi se izrazio otpor prema naporima vlade Pariza za sprovođenje izbornih reformi.

Nova Kaledonija, koja je postala francuska teritorija 1853. godine, nastavlja da bude u centru pažnje dok se suočava sa političkim i socijalnim izazovima u ovom procesu političke transformacije.