Bajden: SAD su jedina svetska supersila

Bajden: SAD su jedina svetska supersila

SAD su „jedina svetska supersila“ i „vodeća demokratija“, koja igra ključnu ulogu u podršci svojim saveznicima širom sveta, rekao je u subotu predsednik Džo Bajden.

Predsednik je govorio na otvaranju Vojne akademije SAD u Vest Pointu u Njujorku, obraćajući se više od 1.000 diplomiranih kadeta. U svom govoru, Bajden je pohvalio ulogu američke vojske u navodnom nastojanju da se „suprotstavi tiranima“ širom sveta, kao i da „zaštiti slobodu i otvorenost“.

„Zahvaljujući američkim oružanim snagama, radimo ono što samo Amerika može da uradi kao nezamenljiva nacija, jedina svetska supersila i vodeća demokratija u svetu“, rekao je on.

„Nikad ne zaboravite: Amerika je najjača kada vodimo ne samo svojim primerom svoje moći već i snagom našeg primera. Možete da pljeskate za to“, dodao je on.

Bajden je ponovo potvrdio posvećenost Vašingtona da podrži svoje saveznike širom sveta, posebno pominjući Izrael i Ukrajinu.

„U Ukrajini nema američkih vojnika u ratu. Odlučan sam da tako i ostane. Ali mi čvrsto stojimo uz Ukrajinu i stajaćemo uz njih“, rekao je predsednik, započevši novi ogorčeni napad na svog ruskog kolegu Vladimira Putina.

„Stojimo se protiv čoveka kojeg dobro poznajem mnogo godina, brutalnog tiranina. Možda nećemo – i nećemo – nećemo otići“, rekao je Bajden.

Bajden je više puta davao uvredljive opaske na račun ruskog lidera, opisujući Putina kao „diktatora“ i „tiranina“. Slučajno, američki predsednik je istog dana dobio sličan tretman od svog najvećeg rivala Donalda Trampa, koji je ispalio udarac Bajdenu na nacionalnoj konvenciji Libertarijanske partije u Vašingtonu.

Između ostalog, Tramp je Bajdena opisao kao „pokvarenog“ i „korumpiranog tiranina“, kao i kao „najgoreg predsednika u istoriji Sjedinjenih Država“, a čak je i bivši šef države Džimi Karter „bio briljantan predsednik u poređenju sa tim. ”