Saudijska Arabija imenovala ambasadora u Damasku nakon više od deset godina

Saudijska Arabija imenovala ambasadora u Damasku nakon više od deset godina

Saudijska Arabija je danas imenovala Faisala bin Sauda Al-Medžfela za novog ambasadora u Siriji, prvi put nakon više od deset godina prekida posle izbijanja građanskog rata u zemlji. Ovaj potez dolazi nakon što je Sirija, predsednika Bašara el Asada, ponovo postala članica Arapske lige u maju 2023. godine.

Posle višegodišnje izolacije zbog represije nad narodnom pobunom 2011. godine, koja je prerasla u građanski rat, Saudijska Arabija, koja je podržavala sirijske pobunjeničke grupe na početku sukoba, zatvorila je svoju ambasadu u Siriji 2012. godine. Međutim, nakon obnavljanja bilateralnih odnosa između Saudijske Arabije i Sirije, ova zemlja je ponovo uspostavila veze sa Damaskom i otvorila svoje diplomatsko predstavništvo u glavnom gradu Sirije.

Novi ambasador, Faisal bin Saud Al-Medžfel, izrazio je svoju želju da „ojača bilateralne veze između dve bratske zemlje“ i da doprinese stabilnosti i prosperitetu regije.

Ova imenovanja predstavljaju korak ka jačanju diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Sirije nakon višegodišnjeg razdoblja napetosti i prekida komunikacije.