U srcu Amazonije: Siromašno područje proslavilo međunarodni filmski festival

U srcu Amazonije: Siromašno područje proslavilo međunarodni filmski festival

U ruralnom kraju peruanske Amazonije, zajednica Belen proslavila je desetodnevni međunarodni filmski festival, okupljajući filmove iz zemalja sa tropskim šumama.

Stanovnici ovog područja, koji se suočavaju sa svakodnevnim izazovima poput poplava i nedostatka osnovnih resursa, imali su priliku da prvi put uživaju u filmskim ostvarenjima na velikom platnu. Festival je postavio ekran na drvenu konstrukciju visoku 10 metara, omogućavajući gledanje iz kanua ili prozora domova.

„Festival ima za cilj da oda počast džunglama sveta i njegovim ljudima, domorodačkim zajednicama, u kojima verujemo da leži odgovor na izazove i uništenje sa kojima se šume suočavaju sada kada svi pričaju o klimatskim promenama“, izjavio je Daniel Martinez-Kvintanila, koizvršni direktor festivala.

Većina stanovnika Belena dolazi iz ruralnih područja peruanske Amazonije, migrirajući u potrazi za boljim životnim uslovima. Ovaj festival predstavio je filmove iz različitih delova sveta, uključujući i dela mladih Peruanaca, ističući važnost očuvanja šuma i života u zajednicama koje su direktno pogođene izazovima poput deforestacije i klimatskih promena.